hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump három üzenete
Demonstratív katonai lépések, bizonytalan célok

2017. 04. 20.
Donald Trump áprilisban három látványos katonai manőverrel jelezte, hogy az Egyesült Államok szakítani kíván az Obama-éra „erőtlenségével”. A sort a szíriai vegyifegyver-támadásra adott rakétacsapás nyitotta meg, majd Észak-Korea provokatív rakétakísérleteire válaszul Trump a térségbe küldte a flotta több egységét. Eközben Afganisztán egy távol eső tartományában ledobták az amerikai hadseregben rendszeresített legnagyobb hatóerejű nem nukleáris bombát, amit először vetettek be harctéri körülmények között.

Múlt heti számunkban beszámoltunk a szíriai bevetésről (Irányváltás. Hetek, 2017. április 13.), ami 180 fokos fordulatot jelentett a térségben: ez volt az első szándékos és közvetlen támadás az Egyesült Államok részéről a szíriai kormányerők ellen azóta, hogy hat évvel ezelőtt a közel-keleti országban polgárháború tört ki. A légibázis ellen bevetett 59 Tomahawk rakéta fordulat volt az elnök szempontjából is, hiszen korábban óva intette Obamát attól, hogy beavatkozzon a kaotikus szíriai konfliktusba.

A döntést Trump azzal indokolta, hogy az egyik legborzalmasabb vegyifegyver, a bénító hatású szaringáz bevetése civilek ellen olyan határvonal átlépését jelentette a szemében, amely után nem maradhatott tétlen.

Érdekesség, hogy a döntésben másvalaki is szerepet játszhatott. „Ivanka három gyermek anyja és van befolyása az elnökre. Biztos vagyok benne, hogy azt mondta: »Figyeljetek, ez valami szörnyű dolog«” – mondta a brit Telegraphnak adott interjúban Eric Trump, aki szerint az elnököt a rettenetes képek nyilvánvalóan motiválták a légicsapás elrendelésében. Ivanka Trump március óta tagja a fehér házi tanácsadó stábnak, férjével, az amerikai külpolitikára talán legnagyobb stratégiai befolyással bíró Jared Kushnerrel együtt. A kormányzati szerepet nem vállaló Eric Trump nyilatkozata inkább azokat a fenntartásokat erősíti meg, melyek szerint az új amerikai elnök eddigi külpolitikai döntései inkább rögtönzések sorozatának tekinthetők, mintsem egy következetes politika megvalósításának. Szíria ügyében felmerül a kérdés, hogy amennyiben Washington kikényszerítené Aszad eltávolítását, ki garantálná a megmaradt szíriai keresztény kisebbség védelmét? Számukra ugyanis az Aszad-ellenes iszlamista felkelők szinte ugyanakkora veszélyt jelentenek, mint az ISIS halálbrigádjai. Trump pedig kizárta azt, hogy amerikai szárazföldi csapatokat küldjön Szíriába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!