hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Paks, Orbán, Gyurcsány - Népszavazási dömping a baloldalon

2017. 04. 20.
Népszavazási hullámmal sodorná el a kormányt az ellenzék: Az LMP Paks ügyében, a Momentum a CEU és a kormányfőválasztás ügyében, a DK szintén CEU-ügyben, a Párbeszéd Paks kapcsán nyújtott be összesen tucatnyi kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Az eddigi gyakorlat alapján szinte egyik kérdés „átengedésére” sincs komoly esély, az ügyek ilyen módon történő napirenden tartása mégis hozhat valamit a kezdeményezők konyhájára. Mint megtudtuk, az LMP akkor is kész aláírást gyűjteni Paks kapcsán, ha elhasalnak a kérdéseik.

A kormány által elrendelt kvótanépszavazást leszámítva Magyarországon 2008 óta nem volt referendum: a Fidesz-kormányok alatt az összes ellenzéki, illetve civil kezdeményezés elbukott. A népszavazás politikailag veszélyes voltát a vasárnapi boltzár és a budapesti olimpia ügyében tapasztalt kormányzati meghátrálás mutatja: a hatalom inkább önként engedett a népakaratnak, minthogy egy országos akció során kelljen szembesülnie az ellenvéleményekkel. 

Úgy tűnik – valószínűleg a fentiekkel összefüggésben –, az ellenzék továbbra is a referendum intézményében látja a kitörést a maga számára: Paks, CEU, miniszterelnök-választás – jelenleg is több témában fekszik összesen több mint egy tucat népszavazásra szánt kérdés a döntéshozók asztalán.

Paks, az atomváros

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!