hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Észak-Korea tovább teszteli a világot
A türelem korszakának vége

2017. 04. 20.
Mike Pence amerikai alelnök felszólította Észak-Koreát, hogy ne „tesztelje” Donald Trump eltökéltségét, miszerint az Egyesült Államok akár katonai beavatkozással is válaszolhat az utóbbi időszak provokációira. Miután Phenjan nagyszabású katonai parádé keretében emlékezett meg Kim Ir Szen születésének 105. évforduló­járól, legutóbbi rakétatesztje ismét kudarccal végződött, aminek okáról figyelemre méltó elméletek láttak napvilágot.

Kim Dzsong Un öt évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta három nukleáris kísérletet és közel 50 ballisztikusrakéta-tesztet hajtott végre. Phenjan a becslések szerint tucatnyi atomfegyverrel és nemzetközi szinten is számottevő vegyi és biológiai fegyverek arzenáljával rendelkezhet, aminek közelmúltbeli bizonyítékául szolgál Kim Dzsong Un féltestvérének VX-ideggázzal történt meggyilkolása Malajziá­ban. Észak-Korea az elmúlt hetekben ismételten fenyegetéseket tett közzé, melyek természetesen az Egyesült Államok ellen irányultak: egy nappal a Kim Ir Szen születésének 105. évfordulóját ünneplő nagyszabású katonai parádé előtt Phenjan közölte, hogy perceken belül meg tudná semmisíteni a Dél-Koreában található amerikai bázisokat, továbbá elítélte az Egyesült Államok „mániákus katonai provokációját”, vagyis Donald Trump elnök azon döntését, hogy a Carl Vinson repülőgép-hordozót a koreai-félszigethez irányította.

A katonai felvonulásra, melynek során Észak-Korea közszemlére tette fegyverarzenálját, a nyilatkozat másnapján került sor. Az ünnepség során a nézők háromféle  ballisztikus rakétát is megcsodálhattak, melyek közül a legújabb a becslések szerint legalább 6000 kilométer hatótávolságú. Emellett szintén először láthatta a nagyközönség a Pukguksong-2 közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát, amit Észak-Korea idén februárban tesztelt, illetve a Pukguksong-1, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát, amelynek tesztelésére tavaly augusztusban került sor. Bemutatták továbbá a Scud-ER megnövelt hatótávolságú rakétát is, amivel Phenjan már akár a Dél-Koreában található amerikai katonai bázisokat is elérheti.

A katonai parádé másnapján Phenjan újabb sikertelen rakétatesztet hajtott végre, amely már a harmadik volt idén március óta. A kudarc különösen kínos az észak-koreai diktátor számára, hiszen az amerikai repülőgép-anyahajó közeledtével puszta erőfitogtatásként mutatták volna be a ballisztikus rakéta működését, ami rövid időn belül megsemmisült. (Pontosan egy évvel ezelőtt hasonló kudarcban volt része Kim Dzsong Unnak, amikor egy 4000 kilométer hatótávolságú Musudan rakétát próbált tesztelni.) A balul elsült erődemonstráció nyomán azonnal megindultak a találgatások, vajon mi okozhatta a sikertelenséget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!