hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meghalt az egyvilág atyja
David Rockefeller 70 éven át építette a globalizmust

2017. 03. 23.
101 éves korában meghalt a legendás Rockefeller család feje, aki a második világháború után talán a világ legbefolyásosabb civil szereplője volt. David Rockefeller soha nem viselt közhivatalt, de egy személyben vezette a három legnagyobb hatalmúnak tartott háttérszervezetet, a Kül­kapcsolatok Tanácsát, a Trilaterális Bizottságot és a Bilderberg-csoport tanácsadó testületét. Tagja volt a teozófia eszméit világméretekben népszerűsítő Lucis Trustnak is, de a nevéhez fűződött Jimmy Carter, Henry Kissinger és Zbigniew Brzezinski „felfedezése” is.

David Rockefeller a család harmadik generációjának utolsó életben lévő tagja volt. Nagyapja, John D. Rockefeller szintén matuzsálemi kort ért el, 98 évesen halt meg 1937-ben. Hírnevét azonban nem ennek a ténynek, hanem annak köszönheti, hogy – a dollár reálértékét figyelembe véve – a mai napig ő a valaha élt leggazdagabb amerikai.

John D. (ragaszkodott hozzá, hogy keresztnevét így, a kezdőbetűvel együtt használják) vándorkereskedő apjától tanulta az első üzleti fogásokat, de korán önállósította magát. Már 20 éves kora előtt vagyonos ember lett, de az igazi sikerek később jöttek el az életében. Gyors meggazdagodása ellenére türelmes tudott maradni, amiben protestáns hite is segítette. „John D. a Max Weber által leírt aszketikus protestáns vállalkozó mintapéldánya volt. Az volt az életcélja, hogy pénzt szerezzen – tisztességes módon! –, s hogy azután a pénzt a lehető legokosabban használja fel. A meggazdagodásra vonatkozó törekvés így szent hivatássá vált, melynek a jótékonyság és az erényesség volt a jutalma. John D. hitt abban, hogy ő gazdag lesz, mégpedig azért, mert ez Isten akarata” – írja David S. Landes a Dinasztiák című, magyarul is megjelent könyvében.

A Rockefeller-dinasztia alapítója számára a kőolaj jelentette a „mannát” az amerikai Közép-Nyugat pusztájában. Pont ott élt, ahol a legtöbb és legkönnyebben kitermelhető kőolaj volt Amerikában. Ezt mindenki tudta, de a fekete, ragadós masszát „istencsapásának” tekintették, ami csak elszennyezi a talajt és a folyóvizeket. John D. azonban összetalálkozott egy olyan vegyésszel, aki új kénsavas eljárásával „meg tudta tisztítani” a kőolajat. Leszerződtette, és ezzel olyan előnyre tett szert az akkor beinduló olajlázban, amit fél évszázadig meg tudott őrizni. Legendás cége, a Standard Oil egy időben a teljes amerikai kőolaj-feldolgozás 80 százalékát birtokolta, amelyhez vasúti koncessziók, majd hatalmas csővezetékhálózat társult. Az olajmágnás nagyon precíz, ugyanakkor hírhedten fukar volt: feleségének csak két ruhát engedélyezett, de saját magára sem költött többet. Riválisai szorgalmasan igyekeztek rossz hírét kelteni, de mindig ügyelt arra, hogy jogi szempontból érinthetetlen legyen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!