hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diplomáciai vihar sodorta az élre a holland miniszterelnököt
Ajándék Ankarától

2017. 03. 23.
A törökökkel való csörtének köszönheti választási győzelmét Mark Rutte Hollandiában. Az előzetes felmérések alapján úgy tűnt, a miniszterelnök alulmarad a bevándorlásellenes Geert Wildersszel szemben. Az Ankarával való feszültség azonban Rutte malmára hajtotta a vizet, és végül meggyőző fölénnyel került ki a voksolásból. A populistáktól tartó európai vezetés megkönnyebbüléssel fogadta az eredményeket.

Elmaradt az újabb pofon Brüsszelnek. A Brexit és Donald Trump megválasztása után a holland választásokon végül nem lett fordulat: nem Geert Wilders győzött, hanem a jelenlegi kormányfő, méghozzá meggyőző fölénnyel. Mark Rutte egyes elemzők szerint Törökországtól kapta a „szép ajándékot”. Az előzetes közvélemény-kutatások alapján ugyanis sokáig úgy tűnt, nem sikerül elsőként befutnia. Az Ankarával kirobbant diplomáciai viharral azonban hirtelen megváltozott minden, és Rutte népszerűsége megugrott. Méghozzá úgy, hogy a bevándorlásellenes Wilders táborából sikerült szavazókat a maga oldalára állítania. Igaz, a párt eredménye elmaradt a korábbitól, ami leginkább az évek óta tartó megszorításoknak tudható be.

A kormányfő most hónapokig a koalíciós tárgyalásokkal lesz elfoglalva, a parlamenti többséghez ugyanis legalább három másik pártra lesz szüksége. Választék bőven van, az előzetes eredmények szerint ugyanis 13 párt jutott be a parlamentbe. Mostani koalíciós partnerére, a Munkáspártra nem igazán számíthat, mert a párt minden eddiginél rosszabbul szerepelt. Csak 9 képviselői székre futotta nekik, ami történelmi mélypontnak számít – főleg a legutóbbi eredményéhez képest, amikor 38 mandátumot szereztek.

Rutte potenciális koalíciós partnere lehet a voksolás egyik legnagyobb nyertese, a Zöld Baloldal, amely eredményével a legnagyobb baloldali tömörüléssé nőtte ki magát. Vezetőjük egy karizmatikusnak tartott 30 éves férfi, Jesse Klaver, akit sokan Justin Trudeau kanadai miniszterelnökhöz hasonlítanak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!