hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diplomáciai vihar sodorta az élre a holland miniszterelnököt
Ajándék Ankarától

2017. 03. 23.
A törökökkel való csörtének köszönheti választási győzelmét Mark Rutte Hollandiában. Az előzetes felmérések alapján úgy tűnt, a miniszterelnök alulmarad a bevándorlásellenes Geert Wildersszel szemben. Az Ankarával való feszültség azonban Rutte malmára hajtotta a vizet, és végül meggyőző fölénnyel került ki a voksolásból. A populistáktól tartó európai vezetés megkönnyebbüléssel fogadta az eredményeket.

Elmaradt az újabb pofon Brüsszelnek. A Brexit és Donald Trump megválasztása után a holland választásokon végül nem lett fordulat: nem Geert Wilders győzött, hanem a jelenlegi kormányfő, méghozzá meggyőző fölénnyel. Mark Rutte egyes elemzők szerint Törökországtól kapta a „szép ajándékot”. Az előzetes közvélemény-kutatások alapján ugyanis sokáig úgy tűnt, nem sikerül elsőként befutnia. Az Ankarával kirobbant diplomáciai viharral azonban hirtelen megváltozott minden, és Rutte népszerűsége megugrott. Méghozzá úgy, hogy a bevándorlásellenes Wilders táborából sikerült szavazókat a maga oldalára állítania. Igaz, a párt eredménye elmaradt a korábbitól, ami leginkább az évek óta tartó megszorításoknak tudható be.

A kormányfő most hónapokig a koalíciós tárgyalásokkal lesz elfoglalva, a parlamenti többséghez ugyanis legalább három másik pártra lesz szüksége. Választék bőven van, az előzetes eredmények szerint ugyanis 13 párt jutott be a parlamentbe. Mostani koalíciós partnerére, a Munkáspártra nem igazán számíthat, mert a párt minden eddiginél rosszabbul szerepelt. Csak 9 képviselői székre futotta nekik, ami történelmi mélypontnak számít – főleg a legutóbbi eredményéhez képest, amikor 38 mandátumot szereztek.

Rutte potenciális koalíciós partnere lehet a voksolás egyik legnagyobb nyertese, a Zöld Baloldal, amely eredményével a legnagyobb baloldali tömörüléssé nőtte ki magát. Vezetőjük egy karizmatikusnak tartott 30 éves férfi, Jesse Klaver, akit sokan Justin Trudeau kanadai miniszterelnökhöz hasonlítanak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!