hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új kihívások az öbölmenti együttműködés előtt
Döcögős integráció

2016. 12. 08.
Unióvá alakítaná az Öbölmenti Együttműködési Tanácsot Szaúd-Arábia és Bahrein. A két monarchia szerint Irán növekvő befolyása, valamint a Közel-Keleten uralkodó bizonytalanság miatt lenne szükség egy erőteljesebb regionális tömörülésre. Az elképzelés szerint a tagállamok összehangolnák gazdasági és politikai programjaikat, valamint közös katonai műveletekben vennének részt. Ugyanakkor nem minden öbölmenti ország lelkesedik Rijád és Manáma ötletéért.

Az Öbölmenti Együttműködési Tanács (GCC) 2013-as csúcstalálkozóján Szaúd-Arábia és Bahrein már határozottan egy szorosabb unió mellett érvelt. A tanács többi négy tagállama azonban elvetette az elképzelést. A térség helyzete azóta sokat változott, ami a szaúdiak és bahreiniek szerint még inkább indokolttá teszi a lépést. Úgy látják, hogy az idei csúcson komoly esély van arra, hogy a többi olajmonarchia is támogassa a felvetést. Ez azonban korántsem ilyen egyértelmű.

A térségbeli országok ugyanis nemcsak fontos szövetségest látnak Szaúd-Arábiában – állítja Giorgio Cafiero, az öbölmenti régió elemzője –, hanem egy olyan ambiciózus szomszédot, amely nem mindig tartja tiszteletben a kisebb államok szuverenitását. A szakértő szerint azért sem biztos, hogy létrejön a Rijád és Manáma által óhajtott unió, mert számos nemzetközi, illetve térségbeli fejleményt az egyes országok másképp értelmeznek.

A GCC országai közül Cafiero Kuvaitot tartja a legdemokratikusabbnak. Példaként hozza fel a múlt hónapban tartott választásokat, amelyeknek eredményeképpen a kuvaiti nemzetgyűlésben olyan liberálisokból és iszlamistákból álló ellenzék alakul, akik a többi GCC-államban semmiféle hivatalt nem tölthetnének be. Sok kuvaiti büszke erre a viszonylagos demokráciára, ezért valószínűleg az unió elképzelése heves ellenvéleményeket fog kiváltani az országban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!