hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért van szükség elektorokra?
A föderáció egyensúlya

2016. 12. 22.
Az elektori kollégium hétfői szavazásán hivatalosan is megerősítette, hogy Donald Trump az Egyesült Államok új elnöke. Ez a novemberi választás után már nem kellene, hogy hírértékű legyen, hiszen formális eljárásról van szó; a demokraták erőfeszítései azonban, hogy távol tartsák Trumpot a Fehér Háztól, mégis az utolsó pillanatig fenntartották a feszültséget, és felélesztették az elektori intézmény létjogosultságáról szóló vitákat.

Hillary Clinton kampánystábja többszöri megkeresésre sem volt hajlandó kommentálni az elektorok „átszavazására” irányuló manipulációkat, és csupán a hétfői szavazást követően határolódott el ezektől; Brian Fallon szóvivő például ekkor már eleve kudarcra ítélt „puccs­nak” nevezte a próbálkozásokat. Bár a demokrata politikusok megosztottak voltak a kérdésben, David Axelrod, Barack Obama egykori tanácsadója ellenezte akár Clinton, akár Trump elektorainak átpártolását: „Alexander Hamilton és az alapító atyák a demokrácia fékevesztésének esetére találták ki az elektori kollégiumot, nehogy olyan kerülhessen hivatalba, aki nem alkalmas a betöltésére. De még soha nem volt rá szükség köztársaságunk történetében. Ha ez most történne meg, annak ellenére, hogy Hillary Clinton több szavazatot kapott, és van ez az ügy Oroszországgal, úgy gondolom, nagyon káros módon megosztaná az országot, és innentől kezdve minden választáskor megkérdőjelezhetővé válna az elektori kollégium.”

Ez utóbbi gondolat mentén a republikánusok gyakran hozták fel érvként, hogy képtelenség lenne a választási folyamatot minden újabb generációval újraértelmezni és megváltoztatni. Trey Gowdy dél-karolinai képviselő szerint az elektori kollégiumról az alapján alkotnak véleményt a kollégái, hogy a jelöltjük győzött-e vagy sem, míg ő a maga részéről az utóbbi esetben is támogatná az intézmény meglétét, mert az alapító atyák – Gowdy szavával: „zsenik” – nem ok nélkül tartották azt szükségesnek. Azok, akik el akarják törölni, mondja Gowdy, valószínűleg soha nem olvasták az alkotmányt.

A fenti véleményektől függetlenül azonban az elektori kollégium az ame­-rikai alkotmány egyik legvitatottabb intézménye. Számos vezető politikus szót emelt már a megszüntetése érdekében. Michael Dukakis, Massachusetts volt kormányzója, 1988-as demokrata elnökjelölt néhány nappal Donald Trump győzelme után a Politico.com-on kijelentette, hogy „a választásokat Hillary nyerte meg. Hogyan lehetséges, hogy mégsem ő költözik be januárban a Fehér Házba? Egy idejétmúlt elektori rendszernek köszönhetően, amit 150 évvel ezelőtt ki kellett volna iktatni”. Hasonló eszmefuttatások hangzottak el 2000-ben, amikor Al Gore több szavazatot kapott, mint George W. Bush, akinek viszont az elektorok elosztása kedvezett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!