hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megosztott Ausztria
Uniópárti elnököt választottak

2016. 12. 08.
Harmadik nekifutásra sikerült megválasztani Ausztria elnökét; a májusi eredményekhez képest csak annyi a változás, hogy Alexander Van der Bellen független zöldpárti politikus ezúttal meggyőző fölénnyel győzött a hétvégén. Az eredményt az EU-párti politikusok a „populista” irányzatok feletti győzelemként ünneplik.

„Egész Európa szívéről leesett a kő” – ez volt Sigmar Gabriel német szociáldemokrata pártelnök reakciója a Twitteren a vasárnapi osztrák elnökválasztás eredményét látva. Alexander Van der Bellen zöldpárti jelölt ugyanis meggyőző fölénnyel nyerte a szavazást, 53,8 százalékkal a Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, aki a szavazatok 46,2 százalékát kapta meg.

A 72 éves közgazdászprofesszor győzelmét a vezető politikusok örömmel fogadták; Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy „a Trump-győzelem és a Brexit-szavazás után az osztrák szavazók megmutatták, hogy az értelem, a tolerancia és az emberiesség szavak nem idegenek az Európai Unió választásaitól”. Frauke Petry, az Alternative für Deutschland (AfD) elnöke ugyanakkor sajnálatát fejezte ki Hofer veresége miatt, és kijelentette: „azok, akik most az FPÖ-re szavaztak, a következő alkalommal biztosan újra megteszik ezt”, kifejezve, hogy a liberális oldal egyelőre megnyert egy csatát, de a küzdelemnek még messze nincs vége.

A vasárnapi választáson a részvételi arány 1,4 százalékponttal magasabb volt, mint a legutóbbi alkalommal. Ezek a szavazók egyértelműen Van der Bellenre adták le a voksukat, így a zöldpárti jelöltnek sikerült több tartományban is fordítania. Az ORF megbízásából a SORA intézet által elvégzett közvélemény-kutatás alapján a korábban Van der Bellent választók közül 98 százalék szavazott újra rá, míg Hofer esetében ez az arány 93 százalék volt.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!