hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megosztott Ausztria
Uniópárti elnököt választottak

2016. 12. 08.
Harmadik nekifutásra sikerült megválasztani Ausztria elnökét; a májusi eredményekhez képest csak annyi a változás, hogy Alexander Van der Bellen független zöldpárti politikus ezúttal meggyőző fölénnyel győzött a hétvégén. Az eredményt az EU-párti politikusok a „populista” irányzatok feletti győzelemként ünneplik.

„Egész Európa szívéről leesett a kő” – ez volt Sigmar Gabriel német szociáldemokrata pártelnök reakciója a Twitteren a vasárnapi osztrák elnökválasztás eredményét látva. Alexander Van der Bellen zöldpárti jelölt ugyanis meggyőző fölénnyel nyerte a szavazást, 53,8 százalékkal a Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, aki a szavazatok 46,2 százalékát kapta meg.

A 72 éves közgazdászprofesszor győzelmét a vezető politikusok örömmel fogadták; Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy „a Trump-győzelem és a Brexit-szavazás után az osztrák szavazók megmutatták, hogy az értelem, a tolerancia és az emberiesség szavak nem idegenek az Európai Unió választásaitól”. Frauke Petry, az Alternative für Deutschland (AfD) elnöke ugyanakkor sajnálatát fejezte ki Hofer veresége miatt, és kijelentette: „azok, akik most az FPÖ-re szavaztak, a következő alkalommal biztosan újra megteszik ezt”, kifejezve, hogy a liberális oldal egyelőre megnyert egy csatát, de a küzdelemnek még messze nincs vége.

A vasárnapi választáson a részvételi arány 1,4 százalékponttal magasabb volt, mint a legutóbbi alkalommal. Ezek a szavazók egyértelműen Van der Bellenre adták le a voksukat, így a zöldpárti jelöltnek sikerült több tartományban is fordítania. Az ORF megbízásából a SORA intézet által elvégzett közvélemény-kutatás alapján a korábban Van der Bellent választók közül 98 százalék szavazott újra rá, míg Hofer esetében ez az arány 93 százalék volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!