hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A terror éve
IS: területvesztés Keleten, merényletek Nyugaton

2016. 12. 22.
Terrortámadással zárul az év Európában: minden előzetes figyelmeztetés ellenére a hatóságok nem tudták megakadályozni, hogy újabb véres cselekmény sokkolja az ünnepi időszakra készülődő kontinenst. Ezúttal Berlin lett a célpont, ahol egy már ismert módszerrel történt a támadás: kamionnal hajtottak egy karácsonyi vásárba, ahol tizenketten haltak meg. A német hatóságok lapzártánkig nem tudták kézre keríteni az elkövetőt. 2016-ban egyébként több hasonló merénylet rázta meg a világot, amelyek a legtöbb esetben az Iszlám Államhoz voltak köthetőek. A dzsihádista csoport a Közel-Keleten jelentős területeket vesztett el – szakértők szerint emiatt is fokozza a külföldi támadásokat.

Szemtanúk szerint tekebábukként hullottak az emberek annak a kamion­nak az útjában, amely hétfő este az egyik legnépszerűbb berlini karácsonyi vásárba hajtott. A lengyel rendszámú teherautó 50-70 métert haladt a tömegben. Akik saját szemükkel látták a horrorisztikus eseményt, az első pillanattól biztosak voltak abban, hogy szándékos gázolás volt. A támadásban 12 ember meghalt és 49-en megsebesültek, többen súlyosan. Az egyik halálos áldozatot a kamion vezetőfülkéjéből emelték ki, ő a jármű lengyel állampolgárságú sofőrje volt. Lukasz Urbant valószínűleg elrabolták kamionjával együtt, és végeztek vele. A nyomozás megállapította, hogy Urban valószínűleg még élt a merénylet kezdetekor, és életéért is küzdve megpróbálta csökkenteni a támadás súlyosságát. Holttestén lőtt sebeket és késelés nyomait találták.

A hatóságok először egy 23 éves, pakisztáni származású férfit vettek őrizetbe, aki menedékkérőként érkezett idén Németországba. A német DPA hírügynökség beszámolója szerint az illető már júliusban a hatóságok látószögébe került: szexuális támadásokkal kapcsolatban hallgatták ki. A gyanúsított azonban tagadta, hogy bármi köze lenne a karácsonyi vásáron történt mészárláshoz, és semmi bizonyítékot nem találtak ellene, így őt később elengedték. A terrorakcióért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Az elkövetőt (illetve elkövetőket) lapzártánkig nem fogták el a hatóságok, annyi azonban kiderült, hogy egy 24 éves tunéziai férfit keresnek, akinek a személyi iratait német médiaértesülések szerint megtalálták a kamionban. Állítólag egy olyan hivatalos bevándorlási dokumentumot fedeztek fel a járműben, amellyel a férfi Németországban tartózkodhatott, annak ellenére, hogy menedékkérelmét elutasították. Beszámolók szerint több álnevet is használt.

Véres leltár

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!