hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Simon Peresz kritikus állapotban

2016. 09. 23.
Életveszélyes állapotban szállították kórházba Simon Peresz volt izraeli elnököt kedd este, súlyos agyvérzést követően. A 93 éves államférfit eleinte mesterséges kómában tartották. Miután szerdán átmenetileg kihozták az altatásból, rokonai elmondása szerint kézszorítással reagált a hozzá intézett szavakra. Lapzártánkkor Peresz kritikus, de reményre okot adó állapotban van.

Ugyan a volt államelnök kórházba szállításakor még eszméleténél volt, további agyvérzést követően romlott az állapota. A tel hashomeri kórház vezetője, Dr Jichák Kreiss riportereknek elmondta, hogy a 93 éves politikust több vizsgálatot követően mesterséges kómában, lélegeztetőgépen tartották. Simon Peresz állapota kedd éjfélre stabilizálódott, amikor a vérzés is elállt, így nem műtötték meg. Lapzártánk idején az orvosok esélyt látnak a felépülésére, Kreiss bejelentette, hogy némi javulást érzékeltek az elnök állapotában.
Az idős politikus az év eleje óta szenvedett kisebb-nagyobb egészségügyi problémákban, amikor enyhe szívinfarktuson esett át. Miután tavasszal szívproblémák miatt többször kórházba került, szeptember 5-én szívritmus-szabályozót kapott.
A gyanú szerint az agyvérzés oka a nyáron szedett vérhígító gyógyszer lehetett, más találgatások a szívritmus-szabályozót teszik felelőssé.
A politikus családja összegyűlt a kórházban. Peresz legidősebb fia, Chemi kérte a nemzetet, hogy imádkozzanak édesapjáért, valamint megköszönte a kórház dolgozóinak munkájukat. A Seba kórház előtt összegyűlt újságíróknak elmondta: „Rengeteg üzenetet kapunk izraeli és külföldi barátainktól. Szeretném nekik üzenni, hogy apám számára semmi nem volt fontosabb, mint Izrael és népe. Nagyon köszönjük mindenki szeretetét és támogatását.”
Benjamin Netanjahu miniszterelnök a saját és Izrael egész népe nevében szeretetéről biztosította a volt államelnököt a Twitteren közölt bejegyzésében, valamint Peresz teljes felépülésébe vetett reményét fejezte ki. Reuvén Rivlin jelenlegi államfő kijelentette: „Nagy figyelemmel kísérem a kórházból érkező híreket, és az egész néppel együtt imádkozom barátom, Simon felépüléséért.”
A lengyel születésű politikus egyike volt egy munkás-cionista ifjúsági mozgalom tagjainak, és az államalapítást megelőzően tagja volt a Hagana paramilitáris szervezetének is. 29 évesen lett a Védelmi Minisztérium vezetője, a Kneszetnek pedig 1959-től 2007-ig volt tagja.
A Nobel-békedíjas volt államelnök 2014-ben vonult vissza a politikából, és azóta a Peresz Békeközpont munkáját segítette, amely az arabok és a zsidók közötti megbékélés előmozdításán tevékenykedik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!