hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Powell titkai - Izrael rakétái Teheránt célozzák

2016. 09. 22.
Kétszáz nukleáris töltettel felszerelt rakétával rendelkezik Izrael, amelyek Teheránra vannak célozva, és ezzel az irániak is tisztában vannak – derült ki Colin Powell volt amerikai külügyminiszternek a múlt héten kiszivárogtatott levelezéséből. A DC Leaks nevű csoport által megszerzett e-maileket Powell még a tavalyi év során írta, megerősítve azt a nyílt titkot, hogy Izraelnek valóban van atomfegyvere.

Izrael nukleáris potenciáljáról régóta léteznek hivatalosan meg nem erősített információk (lásd keretes írásunkat), Colin Powell viszont a legmagasabb szintű amerikai politikus, aki az izraeli atombombáról tényként számol be. A volt külügy­miniszter információinak és szavának azért van különös súlya, mert Powell jelentős katonai és biztonságpolitikai múlttal rendelkezik: a nyolcvanas években Reagan elnök biztonsági tanácsadója volt, az első öbölháború idején pedig ő volt az egyesített vezérkari főnökség főparancsnoka, majd mintegy tíz évvel később lett ifjabb George Bush külügyminisztere.

A kiszivárogtatott e-mailek eredetileg Jeffrey Leeds demokrata adományozónak szóltak, és a levélváltásra 2015 márciusában, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek a Kongresszusban tartott beszéde kapcsán került sor. Mint emlékezetes, Netanjahu az Iránnal kötött egyezmény ellen érvelt a Kongresszus előtt. Az e-mailekből kiderül, hogy Powell nem látta annyira aggasztónak a helyzetet, mint Netanjahu. Powell véleménye szerint „Irán semmire sem megy majd egy atombombával, ha végül képesek lesznek csinálni egyet. A fiúk Teheránban jól tudják, hogy Izraelnek kétszáz van, és mind Teheránra van célozva. Nekünk pedig több ezer nukleáris töltetünk van. Ha akarjuk, azt az egyetlen dolgot semmisítjük meg, ami nekik fontos, vagyis a rezsim túlélését. Ráadásul, ha csinálnának is egy bombát, hol és hogyan tudnák azt tesztelni?”

Colin Powell a nyilvánosság előtt támogatta az iráni rezsimmel kötött egyezményt; az NBC Meet the press című műsorában azt nyilatkozta, hogy az egy elég jó megállapodás. Egy másik, szintén Jeffrey Leedsnek írt e-mailjében pedig kifejtette, hogy ha az irániak tényleg atombombát akarnak fejleszteni, akkor azt nem tudják csupán szank­­ciókkal megakadályozni. Powell ugyanakkor kétségbe vonta, hogy az irániak közel állnának a bomba elkészítéséhez. „Bibi mindig azt mondja, hogy már csak egy évre vannak a bombától. Ugyanezt mondják a mi hírszerzőink is. Minden évben ezt mondják. Csak hát nem olyan könnyű megcsinálni.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!