hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Notre-Dame-kommandó
Női terrorsejt készült merényletekre Franciaországban

2016. 09. 23.
Az Iszlamista terrortámadások miatt különösen tragikus nyár után, illetve a lelkiismereti szabadság körüli, s a burkinikérdésben csúcsosodó viták közepette négy radikalizált nő készült újabb vérfürdőt rendezni Párizsban. A csoport leleplezése inkább köszönhető saját amatőrségüknek, mint a hatóságok éberségének, kapcsolati hálójuk felgöngyölítése pedig ismét rávilágít a fenyegetettség magas fokára. François Hollande továbbra is összeegyeztethetőnek tartja országa második legnagyobb vallását az alapvető francia értékekkel, és egy beszédében a demokrácia győzelmét jósolta – elismerve ugyan, hogy a küzdelem nem lesz könnyű.

Szeptember 4-én vasárnap hajnalban a párizsi Notre-Dame közvetlen közelében egy gyanús – rendszámtábla nélkül, vészvillogóval otthagyott – autóban öt teli gázpalackot, három kanna gázolajat, valamint egy még égő cigarettacsikket találtak. Mint később a párizsi rendőrfőnöknek írt levelében Florence Berthout, az 5. kerület polgármestere nehezményezte, a jármű több mint két órán át parkolt szabálytalanul, több telefonos bejelentés ellenére. Amikor végül fény derült a meghiúsult terrorcselekményre, a DGSI (belbiztonsági szolgálat) egy négy nőből álló IÁ-sejt nyomára bukkant – még időben, ugyanis a sikertelen után épp újabb támadásokra készültek pályaudvarok, rendőrök ellen.

Női kommandó

A 29 éves, háromgyerekes Ornella Gilligmant, akinek az ujjlenyomatait megtalálták a járműben, az autópályán tartóztatták le a férjével (őt azóta szabadon engedték), útban Spanyolország felé. Kihallgatásakor eleinte azt állította, hogy valódi célpontjuk az Eiffel-torony lett volna, az egyik verzió szerint pedig azért hagyták ott az autót, mert összevesztek, míg egy másik szerint elfutottak, amikor civil ruhás rendőrnek véltek egy közeledő férfit. Kiderült, hogy nagyjából három hónapja lépett vele kapcsolatba a Telegram titkosított csevegőalkalmazást használva egy Abou Omar nevű férfi, akivel telefonon keresztül házasságot kötött (törvényes férjétől egyszerűen elköltözött). Újdonsült házastársa határozottan utasította merénylet elkövetésére.
A hozzá hasonlóan S-kartonos (vagyis olyan személy, aki a szíriai háború kitörése óta megkísérelt eljutni az ország iszlamisták által ellenőrzött területeire), Inès Madani, az autó tulajdonosának 19 éves lánya, elfogásakor késsel támadt a rendőrökre, és az egyiket megsebesítette. Táskájában megtalálták az Iszlám Államnak tett hűségesküjét, és a nyomozás eddigi állása szerint Abou Mohamed al-Adnaninak, az IÁ szóvivőjének, egyben az európai merényletek fő koordinátorának halálát akarta megbosszulni. Madani neve a belga terrorellenes hatóságok dossziéiban is szerepel, mivel kapcsolatban állt potenciálisan Szíriába távozó belga radikálisokkal. A belga RTBF csatorna szerint a nő toborzóként működött, és a kiutazásokat segítette. Párizstól mintegy 30 kilométerre délre, Boussy-Saint-Antoine-ban került kézre, Sarah Hervouёt (23) és Amel Sakaou (39) társaságában.
Különös, hogy Hervouёt-hoz csak a gázpalackos robbantás kísérlete kapcsán jutott el a terrorelhárítás, hiszen három „virtuális” vőlegénye volt a közelmúltban, mindegyik közismert terrorista: az első Larossi Abballa, a júniusi magnanville-i kettős rendőrgyilkosság elkövetője, majd Adel Kermiche, a Saint-Étienne-du-Rouvray-ban júliusban megölt pap egyik hóhéra, a jelenlegi pedig a titkosszolgálatok által „erősen radikalizált” személyként nyilvántartott Mohamed Lamine Aberouz, akinek a testvére Abballa közeli barátja. Hervouёt feltehetően soha nem találkozott „kérőivel”, akiket az interneten ajánlottak neki. A szerteágazó kapcsolati háló egyik szála Amedy Coulibalyhoz, a 2015 januárjában a Hyper Cacher-ban lejátszódott túszdráma felelőséhez is elvezetnek: a férfi egykori élettársa, a Szíriába szökött Hayat Boumeddiene Ornella Gilligmant egyik barátnőjének ismerőse.
A női kommandót szinte biztosan Szíriából irányították; a nyomozás egyik fókuszpontja az Iszlám Állam területén harcoló Rachid Kassim szerepe. A Roanne-ból származó férfi a Franciaország elleni támadásokra felszólító propaganda legjelentősebb motorja. Feltehetően ő volt a megrendelője a normandiai papgyilkosságnak és a rendőr házaspár kivégzésének. A július 14-ei nizzai mészárlást szíriai foglyok saját kezű kivégzését megörökítő videóval „ünnepelte”. Azt gyanítják, hogy Inès Madanit, és rajta keresztül az egész csoportot a Telegramon keresztül instruálta. Ugyancsak így tarthatta a kapcsolatot egy 15 éves fiúval, akit szombaton tartóztattak le Párizsban merényletkísérlet gyanújával. A kiskorú korábban már ismert volt a hatóságok előtt, és a szükségállapot intézkedései miatt már tartottak nála házkutatást, illetve házi őrizet alatt állt.
Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint megnehezíti a megelőzést, hogy a minden eddiginél nagyobb a veszély rendkívül sok formában jelentkezik. Január óta 260 személyt állítottak elő terrorhálózatokkal való kapcsolatok miatt. Manuel Valls miniszterelnök megerősítette, hogy minden napra jut meghiúsított merénylet. A leleplezett terrorsejtek nagy száma alapján az országban élő radikalizált személyek számát 10 ezer helyett immár 15 ezerre becsülik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!