hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kapzsiság győzőtt a felelősség fölött
Ügyészségi nyomozás indult a földrengés okozta károk miatt

2016. 09. 01.
Ügyészségi nyomozás indult a múlt hét szerdai, legalább 292 halálos áldozatot követelő közép-olaszországi földrengés nyomán, amelyben maffiáról és korrupt építési vállalkozókról beszélnek. A mostani eset ugyanis ékes példája annak, amikor a földrengésvédelemről ugyan esik szó, ám komoly intézkedésekre nem kerül sor annak ellenére, hogy milliárdok folynak az újjáépítésbe és a megelőzésbe. Annál is inkább, mivel a földrengés nem mindenhol tette a földdel egyenlővé a házakat.

A földrengést nem lehet megakadályozni, azt viszont – részben – igen, hogy egy olyan területen, ahol a szakemberek szerint ki­-emelt földrengésveszély van, összedőljenek a házak. Ügyészségi nyomozás indult a múlt hét szerdai, közép-olaszországi földrengést követően, amely legalább 292 halálos áldozatot követelt, és mintegy 400 súlyos vagy közepesen súlyos sérülést okozott. Egyre erősebb a gyanú, hogy a tragédia nem lett volna ennyire súlyos, ha a helyi építési vállalkozók, akik a 2009-es, több mint 300 halálos áldozatot követelő l’aquilai földrengést követően végezték a térség épületeinek újjáépítését, illetve megerősítését, rendesen elvégzik a munkájukat.

A múlt heti rengés igen erősen érintette a kisebb falvakat, Amatricét, Accumolit, Abruzzót és Pescara del Trontót.

Az áldozatok száma még nem végleges, ugyanis még mindig sokan számítanak eltűntnek, és a romok között nem könnyű az áldozatok utáni kutatás. Egy turista holttestét például csak három nappal a rengés után sikerült a szálloda romjai közül kiemelni. A szerencsétlenségben legalább 2700 ember vált hajléktalanná, akiket a környező településeken az olasz katasztrófavédelem által épített szükségszállásokon helyeztek el. A hatóságok célja, hogy még a tél beállta előtt biztonságos és fűthető szállásokon helyezzék el az embereket, a tél ugyanis nagyon hideg az Appenin-hegységben, így a most felállított sátrakban az emberek nem maradhatnak. Ezért, amíg az újjáépítés zajlik, faházak építését tervezik a károsultak számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!