hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyinnál az előny a közel-keleti játszmában
Meglepte a Nyugatot Erdogan oroszbarát fordulata

2016. 08. 11.
A július közepén lezajlott furcsa törökországi puccs és következményei önmagában is zavarba hozták Törökország nyugati szövetségeseit. A nyugat-európai és észak-amerikai diplomáciát és közvéleményt hetek óta az foglalkoztatja, milyen folyamatokat indít el a puccskísérlet nyomán beindított törökországi tisztogatás, miközben általános megrökönyödést keltenek az isztambuli és ankarai lincselések képei. Mindenesetre minden jel arra utal, hogy az oszmán birodalomépítést példaértékűnek tartó jelenlegi török államfő, Recep Tayyip Erdogan jelenleg rendelkezik azzal a társadalmi támogatottsággal, amelynek segítségével kiépítheti régóta áhított egyeduralmát.

Mindez – egyébként teljesen érthetetlen okokból – mintha meglepte volna Ankara NATO-beli szövetségeseit, amelyek közül az európai hatalmak éppen Erdogan jóindulatától és szilárdságától várták a kontinenst tavaly elérő migrációs krízis megoldását. Furcsa módon szintén meglepődtek azon, hogy Erdogan, aki tavaly novemberben kis híján háborúba sodorta országát Oroszországgal, a nyáron néhány hét alatt ismét Putyin orosz elnök barátja lett.

A The New York Times arról írt, hogy a nyugati döntéshozókat meglepte a török és az orosz elnök villámgyors békülése, amit a héten lezajlott kétoldalú szentpétervári találkozó látványosan demonstrált. Pedig a két autoriter vezető tavaly őszig kifejezetten jó kapcsolatot ápolt egymással – egészen addig, amíg az oroszok szíriai fellépése nem keresztezte Erdogan helyi dzsihádisták támogatására épülő neoottomán birodalomépítő terveit.

Mindenesetre a New York Times szerint senki sem számított arra, hogy a török–orosz kapcsolatok egyik pillanatról a másikra szélsőségesen megváltoznak. Kétségtelen, hogy a szíriai konfliktusban az alavita kisebbségre támaszkodó Aszad-rezsimet támogató Moszkvának és legkülönbözőbb dzsihádista terrorszervezetekkel is kiváló kapcsolatokat ápoló Ankarának egymással ellentétes céljai vannak. Ráadásul miután tavaly novemberben Törökország lelőtt egy orosz harci repülőt, Putyin úgy nyilatkozott, hogy a törökök hátba támadták Oroszországot, és bocsánatkérést követelt Ankarától, végül Moszkva szankciókat vezetett be Törökországgal szemben, a kapcsolatok pedig mélypontra kerültek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!