hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az IMF beáldozta a görögöket az eurózónáért
Beismerő vallomás

2016. 08. 04.
Súlyos felelŐsség terheli a Nemzetközi Valutaalap vezetőségét az eurózóna válságáért – írja a Telegraph, amelynek birtokába került az IMF független kiértékelő hivatalának lesújtó jelentése. A riport nincs elragadtatva a Valutaalap válságkezelő módszerétől, amelyről kiderült, hogy Görögország feláldozásával kívánta megmenteni az eurózónát. A kritika nem spórol a kemény szavakkal: a vezetőség elárulta saját elveit, számtalanszor tévesen ítélték meg Görögország helyzetét, elvakult híveivé váltak az eurónak, és figyelmen kívül hagyták az euróövezet adósságválságának jeleit.

Nehéz napokat él át a Nemzetközi Valutaalap vezetése, miután a Telegraphnak köszönhetően napvilágot látott az alap független vizsgálóbizottságának legutóbbi eredménye. A jelentés élesen ostorozza az IMF válságkezelő politikáját, amivel az elmúlt években az euróövezetet próbálta megmenteni.

A riport kitér arra, hogy a Christine Lagarde által irányított szervezetben az „önelégültség kultúrája” uralkodik, az elemzéseket pedig felszínesen és mechanikusan végzik el. A hatásköri megosztással kapcsolatban sincs minden rendben: a jelentés szerint sokszor még az sem világos, ki hozza meg a végső döntéseket.

Az elemzés a szervezeten belül uralkodó konfiktusokra is kitér. Az ázsiai és latin-amerikai ügyvezetőket ugyanis mélységesen felháborította, hogy az európai vezetők a saját valutájuk és bankrendszerük megmentésére használták fel az intézményt. És ezzel el is érkeztünk a legsúlyosabb kritikához, a Valutaalap európai válságkezelésének visszásságaihoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!