hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Netanjahu Liebermant választotta
Rögös úton

2016. 05. 26.
Visszatér az izraeli kormányba Avigdor Lieberman. A Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű párt vezetője a védelmi és a bevándorlási ügyek tárcáját kapja meg. A párt kormánykoalícióhoz való csatlakozásával meglepő fordulattal zárult az elmúlt hetekben zajló politikai manőverezés. Benjamin Netanjahu eddig ugyanis azon ügyködött a színfalak mögött, hogy az ellenzéki balközép Cionista Tábort bevonja a koalícióba.

Rögös út vezet a stabil koalícióhoz – Benjamin Netanjahu már hetek óta titkos tárgyalásokat folytatott az ellenzéki Cionista Táborral egy egységkormány felállításáról. A jelenlegi felállásban ugyanis a kabinet minimális többséggel rendelkezik – a 120 tagú Kneszetben 61 képviselő tartozik a kormányhoz, ami rendkívül ingataggá teszi a helyzetét. Úgy tűnt, a hosszas megbeszélések eredményesek voltak, és létrejött a megállapodás a két párt között. Az egyeztetések azonban az utolsó pillanatban zátonyra futottak. Netanjahu ekkor hirtelen váltva a Jiszráél Béténuhoz fordult, és múlt szerdán bejelentette, hogy a párt vezetőjének, Avigdor Liebermannak felajánlotta a védelmi és bevándorlási ügyek minisztériumát. Az izraeli kormányfőnek eleinte itt könnyebb dolga volt: az 50 perces, közvetítők nélkül zajlott tárgyaláson előzetes egyezség született. Azonban később, ahogy a két párt közötti ellentétek felszínre kerültek, már nem mentek ilyen simán a dolgok.

A hét elején úgy tűnt, zsákutcába értek a tárgyalások, miután vita robbant ki a bevándorlók nyugdíjának emelése körül. Az egykori külügyminiszter azt akarta elérni, hogy a volt Szovjetunió területéről érkezett bevándorlókra terjesszék ki a nyugdíjas juttatásokat. Több juttatás összege ugyanis attól függően emelkedik, hogy az illető mennyi ideje él Izraelben, és hány évet dolgozott ott – így azok, akik az egykori szovjet térségből érkeztek, és már nyugdíjasok, nem jogosultak a juttatásokra. Moshe Kahlon pénzügyminiszter azonban azt akarta biztosítani, hogy a nyugdíjemelések ne csak a bevándorlókat, hanem az ország idős és szegény lakosságát is érintsék. Beszámolók szerint a Jiszráél Béténu rugalmas hozzáállásának köszönhetően a nézetkülönbségeket végül sikerült elsimítani, és létrejött a koalíciós megállapodás, amelyet alá is írtak.

Az egykori külügyminiszter visszatérése az izraeli kormányba heves reakciókat váltott ki. Bár Netanjahu szerint még nem kizárt, hogy sikerül a Cionista Tábort is bevonni a koalícióba, a balközép ellenzéki tömörülés vezetője, Jichak Herzog a Twitteren egyértelművé tette, hogy nem fognak csatlakozni. Mint írja, „Netanjahu Liebermant és Bennettet választotta, mi pedig azt választjuk, hogy ellene harcolunk”. A volt külügyminisztert többen a katonai pálya hiánya miatt sem tartják alkalmasnak a védelmi tárca élére. Gilad Erdan stratégiaügyi miniszter azonban úgy véli, időnként szükség van olyan védelmi miniszterre, aki nem katonai körökből jön. Szerinte egy „külsős” friss ötleteket és perspektívát hozhat az izraeli hadseregbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!