hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Saría-falvak Európa határain
Az Iszlám Állam Boszniában

2016. 04. 21.
Kiemelten értékes területnek tekinti a balkáni országokat az Iszlám Állam, derül ki a terrorszervezet mostanában terjesztett propagandaanyagaiból. Egy januárban publikált videóban például, amelyben boszniai, koszovói, macedóniai és albániai dzsihádisták is megjelennek, a „muszlimok új frontjaként” beszélnek a térségről, ahol sokáig harcok dúltak, most azonban a „keresztes Európa” elleni védőpajzs válhat belőle. Az Iszlám Állam kiindulópontként használná a balkáni térséget, hogy onnan igázza le Európát. Sok helyen már a Balkánon is lobog a fekete zászló.

A balkáni oknyomozó újságírói hálózat (BIRN) jelentései szerint közel ezren csatlakoztak már az Iszlám Államhoz nyugat-balkáni országokból. A legnagyobb számban macedón, szerb, bosznia-hercegovinai, montenegrói, albán és koszovói állampolgárok mentek harcolni a dzsihádistákkal 2012-ben és 2013-ban.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy közülük sokan már vissza is tértek szülőhazá­jukba. A BIRN szerint több száz radikális harcos lehet már ismét a Nyugat-Balkánon. Az említett országok törvényei ugyan tiltják a külföldi harcokban való részvételt, mégsem tartóztatják le a visszaérkezőket, a hatóságok csak megfigyelik a gyanús személyeket.

Aggodalomra ad okot, hogy titkosszolgálati jelentések alapján az Iszlám Állam vagy ahhoz kapcsolható szervezetek már mélyen bevették magukat a térségbe. John Schindler amerikai Balkán-szakértő szerint Bosznia remek ugródeszka a radikálisoknak, és az országban fejlett terrorista infrastruktúra üzemel. Egyes források szerint a boszniai hegyekben – a magyar határoktól csupán néhány száz kilométerre – működteti az Iszlám Állam azokat a táborait, ahol a hozzájuk csatlakozni kívánó, radikalizálódott európai fiatalokat rekrutálják. Itt döntik el, ki az, aki nem csupán kalandvágyból, hanem valódi vallási fanatizmustól vezérelve készül csatlakozni a szervezethez. Hasonló táborokról beszélt az Europol is, amikor egy jelentésében az unió határain, a Balkán-térségben létrehozott kiképzőtáborokra hívta fel a figyelmet. A jelentés szerint az ISIS ezeken a helyeken olyan különféle gyilkolási technikákra oktatja a jelentkezőket, mint például a lefejezés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!