hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Videooffenzíva
Újabb erőszakhullámmal fenyeget a két legnagyobb terrorszervezet

2015. 11. 05.
Újabb támadásba lendült az ISIS és az al-Kaida médiagépezete. A közelmúltban megosztott videoüzeneteikben zsidók kiirtásával fenyegetnek, Nyugaton végrehajtott magányos terrorakciókra szólítanak fel, miközben a közös ellenség legyőzése érdekében, úgy tűnik, az együttműködésre is készek.

Az Iszlám Állam az elmúlt két hétben két héber nyelvű videót töltött fel közösségi médiaoldalra. Először október 23-án fenyegetőzött egyik harcosuk izraeliek elleni támadásokkal, kijelentve, hogy „hamarosan egyetlen zsidó sem lesz Jeru­zsálemben”. A maszkot viselő, katonai ruhás terrorista szerint hódítókként fognak az al-Aksza mecsetbe belépni, és autóikat bombaként használva törnek majd előre. Világossá teszi, hogy elégtételt akarnak venni a „palesztin nép ellen elkövetett bűnökért”, mégpedig „tízszeres mértékben”.

A második, múlt vasárnap publikált felvételen az előbbihez hasonlóan héberül, arab akcentussal beszél egy dzsihádista. „Isten segítségével fogunk harcolni ellenetek, a világ minden tájáról jövünk, és lemészárolunk, mint a juhokat. Készüljetek a nagy háborúra, a kő és fa háborújára, mert közel van” – szól az „IDF tisztjeinek és minden zsidónak” címzett üzenet.

Mindezek mellett egy harmadik, szintén friss videó arról tudósít, hogy először hajtott végre lefejezést az Iszlám Állam olyan területen, amely nem tartozik az ellenőrzése alá. A brutális gyilkosságokat a törökországi Sanliurfában követték el múlt pénteken. A két áldozat a „Rakkát csendben lemészárolják” nevű (Rakka az Iszlám Állam központja – a szerk.) aktivista csoporthoz tar­tozott, amely célul tűzte ki, hogy leleplezi és széles nyilvánosság elé tárja a terrorszervezet számlájára írható atrocitásokat a megszállt területeken. „Tudja meg minden hitehagyott, hogy csendben lemészároljuk” – üzenik a terroristák cinikusan a videó­ban, melynek végén az egyik elvágott torkú férfiről készült amatőr felvétel látható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!