hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elégedetlen bevándorlók
A hideg ellenére még mindig Svédország a kedvenc úti cél

2015. 11. 16.
Migrációellenes kommunikációs kampányba kezdtek a skandináv országok, hogy távol tartsák a tömegesen érkező bevándorlókat. Németországban eközben megrázó bűncselekmény történt: elrabolt és szexuálisan bántalmazott, majd megölt egy négyéves bosnyák kisfiút egy harminckét éves férfi. Az elmúlt időszakban megnőtt a migránsok körében elkövetett öngyilkosságok száma is.

Svédország és Norvégia a közösségi média segítségével igyekszik eltántorítani a bevándorlókat attól, hogy országukban folya­modjanak menekültstátuszért. Norvégia Twitter-üzenetben azt üzente az Oroszország felől érkező afgán bevándorlóknak, hogy biztosan ki lesznek toloncolva, ráadásul egyenesen Kabulba. Oslo következő lépésként azt tervezi, hogy orosz újságokban is elhelyez hirdetéseket a migrációs nyomás enyhítésére. Dánia szeptember óta „üzen” az útra kelőknek a libanoni újságokon keresztül, melyek tartalmazzák a dán kormány legutóbbi, migrációval kapcsolatos döntéseit, így például azt is, hogy csökkentették az elérhető segélyek összegét. Úgy tűnik, az intézkedés eddig meghozta a várt eredményeket, ugyanis bár szeptemberben 13 ezren érkeztek Dániába, közülük mindössze 1500-an nyújtottak be menedékkérelmet.
Németország viszont egészen másfajta kihívásokkal néz szembe. Migránsok ezrei érkeznek az országba naponta, a hatóságok kimerültek, és nincs kapacitásuk arra, hogy őrizzék a befogadóállomásokat, a menekülttábo­rokat és az átmeneti szálláshelyeket. Így történhetett meg a négyéves Mohamed Januzi tragédiája. A bosnyák kisfiút egy harminckét éves férfi elrabolta a berlini táborból, majd szexuálisan bántalmazta és megölte. A német hatóságok azt nyilatkozták a sokkoló eset kapcsán, hogy ehhez hasonló bűncselekmények bármikor megismétlődhetnek, mert a rendőröket teljesen túlterhelik az érkezők regisztrálásával, így már nem marad kapacitásuk a táborok védelmére. Johannes-Wilhelm Rörig, Németország szexuális zaklatási ügyeivel foglalkozó biztosa azt mondta: a menekültek gyermekei súlyos veszélyben vannak, hiszen bárki beléphet a táborokba anélkül, hogy személyazonosságát ellenőriznék.
Hasonlóan megdöbbentő esetekről számolt be a német Focus magazinnak egy berlini rendőr azután, hogy Németország felgyorsította a Nyugat-Balkánról érkező menedék­kérők kitoloncolását. A nevét elhallgató férfi szerint ugyan a kitoloncolások többsége zökkenőmentesen történik, viszont előfordul olyan is, hogy a migránsok ellenállnak, rátámadnak a hatóság képviselőire, megszöknek vagy megkísérelnek kárt tenni saját magukban. Egy bevándorló például eltorlaszolta lakásának bejáratát, és mire a rendőrök bejutottak, a férfi már a kádban ülve próbált véget vetni az életének. Egy másik esetben egy migráns a reptéren kísérelt meg öngyilkosságot saját összetört telefonjának szilánkjával. Ehhez hasonló esetek több európai országban is előfordultak az elmúlt időszakban.
A brit védelmi minisztérium azt követően került nyomás alá, hogy több felvétel is kiszivárgott egy ciprusi brit katonai bázisról, ahol eluralkodott a káosz. Az egyik videón egy férfi azzal fenyegetőzött, hogy megöli magát, egy másik pedig vagdosni kezdte a saját karját. Gyermekek és fiatalok könyörögve kérték a briteket a videón, hogy engedjék el őket a bázisról, hogy eredeti célállomásukon, Görögországban nyújthassák be menedékkérelmüket. A migránsok – a szlovéniai esethez hasonlóan – sátrakat gyújtottak fel a szigeten, hogy kifejezzék elégedetlenségüket.
Svédországban a közelmúltban egészen más okból tiltakoztak a bevándorlók: tizennégyen közülük azért nem voltak hajlandóak leszállni az őket szállító buszról, mert „túl hideg” volt a faluban, ahol el akarták szállásolni őket, és az erdő mellett fekvő település túlságosan elszigetelt, a várostól messze esik. A migránsok azt követelték, hogy vigyék őket egy nagyobb városba, sőt inkább szállítsák őket azonnal Németországba, de a svéd rendőrség ehelyett leszedte őket a buszról.
A legidősebb menekült minden bizonnyal a 105 éves afgán Bibihal Uzbeki, aki több tízezer migránssal együtt tette meg a húsz napig tartó utat Európába. Az idős nő azt nyilatkozta Horvátországban, hogy a jobb élet reményében érkezett az öreg kontinensre tizenhét tagú családjával. Uzbeki azt is elmondta, hogy az út sokszor veszélyes volt, és annak ellenére, hogy 67 éves fia, valamint 19 éves unokája vitte hordágyon Szerbiából egy horvát menekülttáborba, így is elesett útközben, és beütötte a fejét. A család azonban nem akar megállni Zágrábnál, hanem terveik szerint Svédországban telepednének le több ezer közel-keleti bevándorlóhoz hasonlóan. A skandináv országban az év végéig várhatóan 190 ezren fognak menedékkérelmet benyújtani, és ezzel Svédországban lesz a legmagasabb az egy főre jutó bevándorlók száma Európában.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának információi szerint idén eddig 744 ezer migráns érkezett Európába, melyből rekordszámú, 218  384 fő jött csak októberben a tengeren. A brit The Telegraph adatai szerint az eddigi összes bevándorlónak mindössze 38 százaléka szír állampolgár. Az októberben érkezett menekültek nagy számának oka az, hogy még a tél és a rossz idő beköszönte előtt igyekeznek minél többen áthajózni Európába, mert a túlzsúfolt csónakokban történő utazás egyébként is veszélyes, azonban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt még több migráns életébe kerülhet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!