hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Netanjahu után Abbász és Erdogan érkezett Putyinhoz
Vendégjárás Moszkvában

2015. 09. 24.
Hivatalos látogatást tett Oroszországban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn, miután az utóbbi hetekben egyre több információ látott napvilágot az orosz hadsereg szíriai jelenlétéről. A latakiai légibázison állomásozó orosz vadászgépeken túl számos harci jármű és katona is érkezett az Aszad-rezsim védelmére az iráni Forradalmi Gárda és a Hezbollah mellé szövetségesként. Érthető, hogy az izraeli  miniszterelnök aggódik, ennek megfelelően kíséretében helyet kapott a vezérkari főnök, a katonai hírszerzés feje, a nemzetbiztonsági tanács vezetője és a bevándorlók integrálásáért felelős miniszter is. Rögtön másnap a palesztin és a török elnök is látogatást tett Moszkvában.

A megbeszélés elsődleges célja a Izrael részéről azoknak a folyamatoknak a megnevezése volt, amelyek semmiképpen sem elfogad­hatóak Jeruzsálem számára: egyrészt a zsidó állam nem tartja meg­en­ged­he­tőnek, hogy megmaradjon az Aszad-rezsim egy növekvő iráni befolyás mellett, leginkább a Golán-fennsík térségében, miközben egyre nagyobb mértékű a Hezbollah felfegyverzése. Másrészt az izraeli miniszterelnök tájékozódni igyekezett Oroszország terveiről az Iszlám Állam elleni fellépés ügyében, ami ugyan teljes mértékben egyezik a zsidó állam érdekeivel, ugyanakkor a nagy mennyiségű orosz fegyver jelenléte aggodalommal tölti el az izraeli vezetést. Harmadrészt pedig Netanjahu kifejezte, hogy az orosz katonai jelenlét semmiféleképpen  nem akadályozhatja Izraelnek a radikális iszlamista csoportokkal szembeni fellépését  Szíriában: Izrael fenntartja magának a jogot, hogy beavatkozzon az iszlamista csoportok felfegyverzésének megakadályozása érdekében, többek között Dél-Libanon területén.

Az izraeli vezérkari főnök Moszkvában tett látogatása, valamint a hírszerzés vezetőinek jelenléte a találkozón túlmutat egy diplomáciai látogatás jelentőségén: a másik fél is köteles ebben az esetben hasonló rangú katonai vezetőkkel megjelenni, és megbeszélésüknek fontos stratégiai vonatkozásai kell, hogy legyenek. Egyes izraeli katonai szakértők szerint a delegáció nem is távozott „üres kézzel”. Izrael az év elején publikálta új katonai doktrínáját, amely szerint az elsődleges ellenség a palesztin területeket 2007 óta uraló Hamasz, illetve a dél-libanoni térségben tevékenykedő Hezbollah, amely Szíria és Irán támogatásával mára mintegy húszezer fős jól felszerelt hadsereggé vált, és mintegy negyvenezer rakétával rendelkezik, amelyek képesek Izrael bármely pontját elérni.

Feltételezhetően ez a fenyegetés a legfőbb oka annak, hogy az izraeli miniszterelnök a hivatalos látogatásra a vezérkari főnök, Gadi Eizenkot társaságában érkezett. A háromórás megbeszélésen az izraeliek felvázolták azokat a vörös vonalakat, melyek átlépését feltétlenül elkerülendő­nek tekintik, és semmilyen körülmények között nem engedik meg sem a Hezbollah, sem Irán, sem Aszad, de még az orosz katonák számára sem: ezek pedig a modern fegyverszállítmányok érkezése Izrael érdekeinek sérelmére, vegyi és biológiai fegyverek bevetése, továbbá az izraeli erők nemzetközi terrorizmussal szembeni harcának bármilyen módon történő korlátozása. Netanjahu elmondása szerint a látogatás nem jelenti azt, hogy Izrael a továbbiakban ne számítana az Egyesült Államokra biztonságának garantálásában, ugyanakkor a Haaretz című izraeli lap szerint az Obama-adminisztrációval meggyengült kapcsolat miatt a zsidó állam nem támaszkodhat a korábbi mértékben tengerentúli partnereire.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!