hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem a migránsoktól fél Nagy-Britannia
A Szíriából visszatérő dzsihádisták akcióitól tartanak

2015. 10. 03.
Az elmúlt harminc év legnagyobb terrorfenyegetettségét éli az Egyesült Királyság, és ez a jövőben csak rosszabb lesz – derül ki Andrew Parkernek, a brit titkosszolgálat főigazgatójának interjújából. Az MI5 vezetője a BBC rádiónak elmondta: összesen hat terrortámadást hiúsítottak meg az elmúlt évben. Parker arról is beszélt, hogy a szervezet elsősorban azokra koncentrál, akik Szíriába mentek harcolni, vagy vissza akarnak jönni, mert nem a migránsok jelentik a fő fenyegetést országa számára.

Andrew Parker személyében most először adott élő interjút a brit titkosszolgálat hivatalban lévő vezetője. Parker a BBC rádiónak adott interjú során hangsúlyozta: a súlyos terrorfenyegetettség miatt az MI5 energiájának nagy részét a támadások megelőzése köti le. A főigazgató szerint az elmúlt egy évben tovább nőtt a fenyegetettség, hiszen hat merényletet sikerült megakadályozniuk, ami „a legnagyobb szám 32 éves pályafutásom alatt”. Parker szerint a helyzet csak súlyosbodni fog a szír háborús helyzet miatt.
Mindeközben a hírszerzőknek új kihívásokkal kell szembenézniük, mert a terroristák nagy befolyással rendelkeznek a közösségi hálón, és modern eszközöket használnak (például okostelefont) az üzeneteik célba juttatásához. Emiatt az MI5 az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fog fektetni az internetes tevékenységekre, adatelemzésekre, illetve a terroristák vagy terrorgyanús személyek kommunikációjának figyelésére. Azzal kapcsolatban, hogy miért nem sikerült a szolgálatnak megakadályoznia, hogy például Dzsihád John csatlakozzon az Iszlám Államhoz, Parker kifejtette: nincs kapacitásuk arra, hogy mindenkit figyeljenek, mindig ki kell választaniuk a legfontosabb személyeket. Arról azonban meg vannak győződve, hogy a fenyegetés nem a migránsoktól és a menekültektől jön, hanem inkább azok veszélyesek, akik elmentek Szíriába harcolni, majd visszajöttek. (A főigazgató nem tért ki arra az eshetőségre, mi történik, ha az IÁ harcosai menekültnek álcázva jutnak be különböző európai országokba, pedig a terrorszervezet az utóbbi időben többször is azzal hencegett, hogy a harcosai ezzel a módszerrel már sikeresen be is jutottak a kontinensre.)
Egyelőre úgy tűnik, a britek dróntámadásokkal igyekeznek felvenni a küzdelmet a „kalifátus” erőivel szemben, ugyanis a brit védelmi miniszter parlamenti felszólalásában azt mondta, hogy hozzávetőlegen 330 IÁ-harcost likvidált a brit Királyi Légierő 2014 szeptembere és idén augusztus között. A kivégzett terroristák között volt a brit Ruhul Amin, Reyaad Khan és Junaid Hussain, akik közül utóbbi kettő a nyári megemlékezésekre tervezett merényletet, és terveik között szerepelt az angol királynő elleni támadás is. Nemrégiben David Cameron a brit katonai beavatkozás kiterjesztését szorgalmazta Irakban és Szíriában, de a Munkáspárt új vezetője, Jeremy Corbyn ellenezte a felvetést arra hivatkozva, hogy ezzel „nem segítenének a menekülteken”, hanem csak még többen kelnének útra. (Nagy Boglárka)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!