hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jogsegély terroristáknak
A brit jogrendszer visszásságai

2015. 11. 22.
Adófizetők több százezer fontját költik terrorizmussal gyanúsított személyek jogi védelmére Nagy-Britanniában. Négy muszlim szélsőségesekhez köthető férfi esete a brit jogrendszer visszásságaira, illetve hiányosságaira világít rá, amely már jó pár éve a vita tárgyát képezi a szigetországban. Az ingyenes jogsegéllyel és a különböző juttatásokkal ugyanis előszeretettel élnek vissza az iszlamisták, akik nagyon is tisztában vannak jogi lehetőségeikkel.

A Dzsihád John néven elhíresült mészárossal állt kapcsolatban az a négy férfi, akikről a The Telegraph brit lap nemrég kiderítette, hogy ingyenes jogsegély címén több százezer font állt a rendelkezésükre, hogy a brit kormányt pereljék. A szóban forgó férfiakat a biztonsági szolgálatok azzal vádolták, hogy egy olyan brit muszlim hálózathoz tartoznak, amely Szíriában és Szomáliában a terrorizmust finanszírozza.
Hárman közülük – Mohammed Ahmed Mohamed, Ibrahim Magag és a CF rövidítéssel emlegetett férfi – azt a végzést támadták meg jogi úton, amely korlátozta mozgásukat és tevékenységeiket, mivel terrorista fenyegetést jelentenek Nagy-Britanniá­ra. A negyedik férfi pedig abban kapott segítséget, hogy Theresa May belügyminisztert perelje, aki kiutasította a szigetországból, miután 2009-ben Szomáliába utazott. A vádlottak ügyvédei azzal próbálnak érvelni védenceik érdekében, hogy a hatóságok úgy rendelték el a korlátozásokat és a megfigyeléseket, hogy nem teljes egészében tájékoztatták őket az indokokról.
Az eset még inkább hajmeresztőnek tűnik annak fényében, hogy a férfiak közben könnyedén el is tudtak tűnni. Magagnak, aki egyébként metróvezető volt a brit fővárosban, akkor veszett nyoma, amikor az egyik londoni pályaudvar közelében taxiba szállt 2012. december 26-án. A szomáliai születésű Mohamedet 2013 novemberében látták utoljára a hatóságok. Egy nyugat-londoni mecsetbe ment imádkozni, majd úgy tudni, női muszlim viseletben, burkában távozott onnan, és elmenekült az országból. CF-nek pedig tavaly novemberben sikerült kereket oldania Doveren keresztül egy teherautó hátuljában. És ami tovább fokozza a megdöbbenést: a The Telegraph beszámolója szerint a férfiak a szökés ellenére jogosultak a jogsegélyre, mégpedig azért, mert azelőtt támadták meg az ellenük szóló végzést, hogy elmenekültek Nagy-Britanniából. Sőt, ha javukra ítélnek a bíróságok, akkor még kártérítést is kaphatnak.
Hogy pontosan mennyibe került a brit adófizetőknek a terrorizmussal gyanúsított férfiaknak nyújtott jogsegély, amit egyébként ugyanolyan feltételekkel igényelhettek, mint mások, azt még nem tudni. Az előzetes becslések ugyanakkor több százezer fontra teszik a végleges számlát. A négy férfi esete nem egyedi. A szigetországban rendszeresen előfordul, hogy terroristák a jogi hiányosságokat, illetve ellentmondásokat ügyesen kihasználva még anyagi támogatáshoz is jutnak. Tavaly például egy másik iszlamista, Teger Hanif közel 200 ezer fontot kapott jogsegély keretében, hogy az Indiának való kiadatás ellen harcoljon. Az ázsiai országban ugyanis két 1993-as robbantással kapcsolatban körözték, amelyekben egy 8 éves kislány életét vesztette, több tucat ember pedig megsérült. Közismertebb az Abu Katada deportálása körüli jogi huzavona. A szélsőséges muszlim hitszónok jogsegélye – akit egyébként az egyik bíró Oszama bin Laden európai jobbkezének nevezett – mintegy 865 ezer fontjába került a brit adófizetőknek. A palesztin származású, jordániai állampolgárságú férfi többször próbálta megakadályozni deportálását, de végül 2013-ban kiadták Jordániának, ahol egyébként felmentették a terrorizmussal kapcsolatos vádak alól.
A brit kormány egyelőre tehetetlenül áll az esetek előtt. A belügyminisztérium mindössze azt próbálja elérni a Legfelsőbb Bíróságnál, hogy nyilvánítsa semmisnek a Fellebbviteli Bíróság azon döntését, amely eltörölte a gyanúsítottak mozgásának és tevékenységeinek korlátozásáról szóló rendeletet. A kabinet ugyanakkor érdemben csak akkor tudna lépni, ha változtat a jogsegélyekre vonatkozó törvényi előírásokon.

Leszámolás

Egy szíriai jogvédő szervezet beszámolója szerint legalább 39 emberét ölte meg az Iszlám Állam. A kivégzett fegyvereseket többek között boszorkánysággal, istenkáromlással, szodómiával, házasságtöréssel, a „keresztes” koalícióval való együttműködéssel vádolták. Többségüket lefejezték. A beszámolóból az is kiderült, hogy az elmúlt egy év során több mint 1800 civillel végeztek az iszlamisták. Ezek között volt 181 harcosuk is, akiket akkor kaptak el, amikor megpróbáltak visszatérni hazájukba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!