hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hamis szíriai útlevelekkel özönlenek a migránsok
Szabad a vásár

2015. 10. 03.
Csupán némi arabtudás és 1800 font, azaz körülbelül 780 ezer forint szükségeltetik, és máris az Európai Unió tágra zárt kapuit döngetheti szírai menedék­kérőként gyakorlatilag bárki. Törökországot és a szomszédos országokat ugyanis elárasztották a hamis szíriai útlevelek, amelyeknek kereskedelme az interneten zavartalanul folyik.

A brit Telegraph egyik újságírója kipróbálta, és egy arab nyelvű Facebook-oldalon pillanatok alatt talált telefonszámot egy embercsempészhez, aki az említett összegért nemcsak szíriai útlevelet (1000 font) szerzett volna neki, hanem még a török–görög határon is átjuttatta volna (800 font). Az ötlet az után jött, hogy Németországban letartóztattak egy marokkói születésű dzsihádistát, aki az Iszlám Állam részére végzett toborzást. A férfi szíriai menedékkérőként érkezett az országba.
Egyiptomiak, afgánok, irakiak, észak-afrikaiak árasztják el az európai városokat hamis iratokkal felszerelkezve. Míg a menedékkérők 90 százaléka vallja szíriainak magát, mértéktartó becslések szerint is legfeljebb az egyötödük az, a többiek egyszerű gazdasági migránsok. Azokat a szíriaiakat, akiket a polgárháború elűzött a szülőföldjükről, végtelenül frusztrálja, hogy a gigászi kalandortömeg az ő nyomorukon élősködve nyomul be Európába. A valódi menekültek attól tartanak, hogy a kontinens végképp bezárja kapuit a népvándorlást idéző tömeg előtt, mielőtt a valódi veszélyeztetett réteg elhagyhatná a háborús térséget. Az arab nyelvű Twitteren Szíriában már az egyik leggyakoribb hashtag az „álszíriaiak leleplezése”. A konfliktus azonban nem csak virtuális szinten zajlik: több menekülttáborban is komoly verekedés tört ki a valódi és az álszíriaiak között. A horvátországi Pélmonostorban szíriaiak és afgánok kövekkel és üvegekkel estek egymásnak azon vitázva, hogy ki szállhasson fel előbb a Németországba tartó vonatokra.
Csak Bulgáriában eddig 10 ezer hamis szíriai útlevelet gyűjtöttek be. Nizar Shoukry szír származású fogorvos, aki harminc éve él Horvátországban, így összegezte a „szír menekültekkel” kapcsolatos tapasztalatait: „Rengeteg afrikait, afgánt és pakisztánit látok, akik szíriainak vallják magukat, de sokan még csak arabul sem beszélnek. Nagyon aggaszt, hogy ennyi ember visszaél a szíriaiak szerencsétlenségével, csak azért, hogy megvethessék a lábukat Nyugat-Európában.”
Az európai határvédelem vezetője úgy véli, a jelenlegi helyzet kialakulásával a Törökországban és környékén gyülekező kalandor tömegeknek nagyszerű lehetőség hullott az ölükbe, amivel egyáltalán nem haboznak élni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!