hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pekingi kacsa - Kína átverte a világot

2015. 08. 27.
Szédítő hullámvasútba ültette be Kína a világ tőzsdéit augusztus végén. Az elmúlt években a globális gazdaság motorjának tartott országról kiderült, hogy tündérmese volt a 7 százalékos növekedés. Azt még nem tudni, mekkorát hazudtak a pekingi kommunisták a világnak, de hogy nagyot, az biztos. Kérdés, hogy mélybe rántja-e Kína a fejlett világot is, vagy sikerül a negatív hatásokat a régióban tartani, mint az 1997-es ázsiai válság idején. Vezető közgazdászok szerint az esélyek rosszabbak, mint valaha: egyszerűen nincsen olyan eszköz a gazdaság irányítóinak a kezé­ben, amivel meg lehetne fordítani a zuhanást, ha egyszer igazán elindul.

A közgazdászok szívesen hasonlítják a világgazdaságot egy bipoláris depresszióban szenvedő beteghez, mondván, a piacokon rendszeres időközönként váltják egymást a kétségbeesés és eufória időszakai. Minden válságot fellendülés követ, ami egy idő után szükségszerűen kifullad, miközben a kilengések egyre nagyobbak lesznek – magyarázta lapunknak Tomas Sedlacek cseh közgazdász egy korábbi interjúban (Arisztotelész nem vett volna Ferrarit. Hetek, 2013. május 3.).

Két nap alatt három Apple

Nehéz lenne azonban orvosi hasonlatot találni arra, ami a Wall Streeten az utolsó augusztusi hét kezdetén történt. A sanghaji tőzsde zuhanása nyomán az amerikai Dow Jones index rekordméretű, közel 1100 pontos veszteséggel nyitott, aminek közel felét nap közben visszakorrigálta ugyan, de az 588 pontos bukással az augusztus 24-ei hétfő így is bekerült minden idők 10 legfeketébb tőzsdei napja közé. A Wall Street részvényeseinek zsebéből 24 óra alatt 811 milliárd dollár párolgott el, ami kétszerese a világ leggazdagabb vállalata, az Apple teljes értékének.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!