hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olajszkander
Véget érhet a szaúdi olajdominancia

2015. 08. 18.
Lassan az autósok is saját bőrükön tapasztalhatják a kőolajpiac forradalmi változásait. Négyhónapos rekord dőlt meg a múlt héten: az árak 21 százalékkal estek az elmúlt hónapban, és egyre alacsonyabbak. A kitermelők többsége még bírja a versenyt, aminek egyelőre a fogyasztók a nyertesei. A szkander az OPEC és a palaolaj-kitermelők között tovább folytatódik. Vajon mit hoz még a jövő?

Ha az olajszakértők előrejelzései korrektek, Szaúd-Arábia két éven belül nagy bajba kerülhet, egy évtized alatt pedig olyan válság teljesedhet ki, amely alapjaiban rendítheti meg a királyságot. Ennek az oka pedig nem más, mint a palaolaj-forradalom, aminek legfontosabb helyszíne az Egyesült Államok, ahol 2010 óta 20 ezer új kutat fúrtak, 33 százalékkal növelve az ország kitermelését.

Ha minden a tervek szerint alakul, az Egyesült Államok 2020-ra már 62 dollár körüli áron értékesítheti nyers kőolaját, ami drasztikusan át fogja rajzolni a Közel-Kelet gazdasági térképét. Korábban erről az árról úgy vélték, hogy hosszú távon veszteséges lesz a palaolaj-kitermelők számára, most azonban úgy tűnik, mégsem.

Szaúd-Arábia partnereivel együtt múlt novemberben kockázatos játszmába fogott, hogy még időben kiszorítsa riválisait a kőolajpiacról. Az OPEC radikálisan megemelte saját kitermelését, és mindent megtett annak érdekében, hogy minél jobban lenyomja az árakat. Ezzel idén júliusra több mint három­éves csúcsra emelkedett az OPEC olajtermelése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!