hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terrorkörkép
Földi pokol az Iszlám Állam nyomában

2015. 07. 23.
A napokban ért véget a muszlimok szent hónapja, a Ramadán. Bár a hívők szerint ebben az időszakban a pokol kapui zárva vannak, a démonok pedig le vannak láncolva, az Iszlám Állam (IÁ) terroristái tettek arról, hogy a poklot rászabadítsák a világra.

A június végi tunéziai tengerparti merénylet után Kuvaitban és Szaúd-Arábiában is az IÁ harcosai robbantottak, a Sínai-félszigeten pedig egy egyiptomi katonai támaszpont ellen intéztek támadást: ezekben több mint száz ember halt meg. A Közel-Keleten elkövetett merényletek mellett a nigériai Boko Haram is aktivizálta magát: egy nőt és egy kislányt használva öngyilkos merénylőként, a Ramadán lezárásának ünnepe, az Eid Al-Fitr alkalmából 69 emberrel végeztek. Szintén az ünneplő tömegben robbantotta fel magát három tonna robbanóanyaggal megrakott autójával egy bagdadi merénylő: a száz halálos áldozat némelyikét a szomszédos házak tetejéről kellett leszedni.

A merényletekkel szemben Európa sincs biztonságban: a Le Figaro felvázolta a potenciális merénylők jellemrajzát, amelyből kiderül, hogy nemcsak a külvárosi, muszlim vallású szegényeket lehet radikalizálni és megnyerni a terrorizmusnak, hanem a jó körülmények közt élő, de a nyugati értékekben csalódott nihilisták közül is sokan csatlakoznak az Iszlám Állam harcosaihoz. Ott egyszerű megoldást remélnek a szociális igazságtalanságokkal és erkölcsi romlással szemben.

Ily módon azonban nemcsak egy szervezett hadsereg ellen kell fellépni, amely Irak és Szíria területén folytat harci cselekményeket és foglalja el egyik várost a másik után, hanem bármelyik öngyilkos merénylő vagy tömeggyilkos is bizonyulhat az Iszlám Állam terroristájának, ahogy ezt a közelmúltban Franciaországban meghiúsított merénylet is mutatja. Három, az interneten radikalizálódott

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!