hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terrorháromszög
Újabb ellenség a kapuk előtt

Több tucat iszlamista terroristával végzett múlt hétvégén az egyiptomi hadsereg a Sínai-félsziget északi részén. Abdel Fattah al-Szíszi elnök azt követően rendelte el az offenzívát, hogy a dzsihádisták az utóbbi évek legnagyobb szabású támadását hajtották végre a térségben. Bár Kairó azt állítja, hogy a helyzet stabilizálódott a Sínain, szakértők szerint az egyiptomi vezetés nem igazán tud hatékonyan fellépni a szélsőségesek fenyegetéseivel szemben. A fejlemények aggasztóak Izrael számára is, hiszen három veszélyforrással kell számolnia délről: az Iszlám Állam helyi ágával, a Muzulmán Testvériség „önkénteseivel”, valamint a Gázából beszivárgó terroristákkal.

„Valódi háború zajlik a Sínai-félszigeten” – ismerte be az egyiptomi miniszterelnök, miután múlt héten dzsihádisták az elmúlt időszak legvéresebb terrortámadását hajtották végre a kaotikus térségben. Az összehangolt és gondosan kidolgozott akció során több katonai ellenőrzőpontot vettek célkeresztbe, és néhány órára elfoglalták a Gázai övezet melletti határvidéken fekvő egyik település rendőrőrsének a környékét. A vérengzésért a Sínai Tartomány nevű milícia, korábbi nevén az Anszár beit al-Makdisz vállalta a felelősséget, amely egykor az al-Kaida helyi ágának tartotta magát, tavaly novemberben viszont az Iszlám Államnak esküdött hűséget pénzügyi támogatásért cserébe.

Bár a kemény válaszlépésekkel Kairó azt igyekszik demonstrálni, hogy ura a helyzetnek, a valóság ennél sokkal összetettebb. A véres támadás újabb bizonyítéka annak, hogyan exportálja az Iszlám Állam sikeres taktikáját. A Sínai Tartomány ugyanis már nem az a „kis” terrorcsoport, amely „csak” rövid hatótávolságú és pontatlan rakétákat lövöldözget, vagy civil buszokat, illetve katonákat támad meg a térségben. Komoly szervezetté nőtte ki magát az elmúlt időszakban, amely modern fegyverekkel rendelkezik, terrort és jól szervezett, összehangolt harcmodort alkalmaz, csakúgy, mint az Iszlám Állam a szíriai és iraki hódításai során.

A fejlemények kapcsán Izraelnek is van oka az aggodalomra, annak ellenére, hogy korábban is érték már támadások a Sínai-félszigetről. Mindössze két nappal a legutóbbi véres merényletek után rakéták csapódtak be a zsidó állam területére, amelyekért a Sínai Tartomány vállalta a felelősséget. A támadásokban nem sérült meg senki, és kár sem keletkezett. Ugyanakkor Izrael vezetése tisztában van azzal, hogy az Iszlám Állam fegyveresei két oldalról is fenyegetik az országot: Szíriában a Golán-fennsíkról, délről pedig a Sínai-félszigetről.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!