hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Per Jeruzsálemről
A Legfelsőbb Bíróság elszakította a várost Izraeltől

2015. 06. 18.
Az „utóbbi évek leghülyébb amerikai perének” nevezte a 444.hu a Legfelsőbb Bíróság döntését, amelyben kimondta, hogy a Jeruzsálemben született amerikai állampolgárok útlevelében a városnév mellett nem lehet feltüntetni az országot, vagyis Izraelt. Nos, a portál ennél nagyobb butaságot nem is írhatott volna. Az ügy ugyanis egyszerre két kérdést is érintett: az amerikai külpolitikai döntési jogkörök megosztását az elnök és a kongresszus között, valamint Jeruzsálem státusának meghatározását. Nem nehéz belátni, hogy egyik kérdés sem tét nélküli, sőt.

Menachem Zivotofsky 2003-ban született Jeruzsálemben. Szülei amerikai állampolgárok, akik kérték, hogy gyermekük útlevelébe születési helyként azt jegyezzék be: „Jeruzsálem, Izrael”. A kérést az amerikai Külügyminisztérium elutasította, annak ellenére, hogy George W. Bush elnök egy évvel korábban, 2002-ben aláírta azt a törvényt, amely utasította a State Departmentet, hogy minden ilyen esetben Izraelt rögzítsék születési helyként az útlevélben. A külügy arra hivatkozott, hogy az alkotmány alapján az elnök kizárólagos joga meghatározni egy külföldi állam elismerését vagy annak megtagadását. Álláspontjuk szerint a kisfiú útlevele ezt az elnöki jogkört csorbítaná, mert percedenst teremtene annak elismerésére, hogy Jeruzsálem Izrael fennhatósága alatt áll. 

A szülők pert indítottak a Külügyminisztérium ellen annak érdekében, hogy gyermekük útlevele ne egy területen kívüli státust rögzítsen. Ez a Zivotofsky kontra Kerry per jutott el most több forduló után a Legfelsőbb Bíróság elé, amely 6-3 arányban úgy döntött, hogy a Kongresszus jogtalanul hozott törvényt az ügyben. A határozat indoklásaként An-thony M. Kennedy bíró kimondta: „A nemzetnek egyetlen politikai álláspontot kell képviselnie annak eldöntésére, hogy mely kormányok legitimek az Egyesült Államok szemében és melyek nem. Ezt az egyetlen álláspontot pedig az elnöknek kell kimondania”.

Kennedy bíró indoklása pontosan kifejezi azt, hogy az ügy messze túlmutat az elnök és a Kongresszus közötti hatalmi rivalizáláson. A bírák többsége nem csupán Obama hatáskörét erősítette meg, hanem az Izraellel, ezen belül pedig a Jeruzsálemmel kapcsolatos politikáját is, amely szerint „az Egyesült Államok évtizedek óta következetesen elutasítja bármely állam szuverenitásának elismerését a város felett”.    

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!