hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lesz-e atombombája Szaúd-Arábiának?
Irán nyomában

2015. 06. 18.
Nukleáris fegyverkezési verseny indulhat el a Közel-Keleten, ha az Iránnal  június végéig megkötendő egyezménnyel nem sikerül leállítani az iráni atomprogramot. Szaúd-Arábia az utóbbi időben többször is utalt arra, hogy amennyiben a megegyezés lehetőséget hagy Iránnak atomprogramja folytatására, ők is urándúsításba kezdenének. A bejelentés hatására azonnal megindultak a találgatások és viták azzal kapcsolatban, vajon a Királyság valóban szert tudna-e tenni nukleáris fegyverarzenálra.

Turki bin Fejszál szaúdi herceg, a Királyság hírszerzésének korábbi vezetője azt nyilatkozta, hogy „bármijük is van a perzsáknak, nekünk is meglesz”, London szaúdi nagykövete pedig azt állította, hogy amennyiben jóváhagyásra kerül az iráni atomprogram, akkor „minden lehetőség az asztalon lesz”. A herceg és a diplomata kijelentései újabb egyértelmű utalások arra, hogy a szunnita arab államok – köztük Szaúd-Arábia is – aggódnak biztonságuk miatt, és amennyiben Irán lehető­séghez jut atomprogramjának végrehajtására, készek lesznek akár nukleáris fegyverekkel is megvédeni magukat. Az azonban kérdéses, honnan és hogyan jutnának hozzá a megfelelő technológiához. Fareed Zakaria, a CNN külpolitikai műsorvezetője a Washington Postban megjelent cikkében amellett érvelt, hogy Szaúd-Arábia több okból is képtelen lenne egy atombomba előállítására.

Az újságíró szerint a sikertelenség egyik oka az, hogy az országnak még saját autóipara sincs, és első saját gyártású autójuk is várhatóan csak 2017-re fog elkészülni. Ez egyébként szemmel láthatólag nem akadályoz meg más államokat az urándúsításban, hiszen több másik, atomfegyverrel vagy technológiával rendelkező országnak, így Pakisztánnak, Indiának és Észak-Koreának sincs hazai autóipara. Másrészt Zakaria azon állítása sem állja meg a helyét, hogy „Szaúd-Arábia tud lyukakat ásni a földbe, és kiszivattyúzni az olajat, de másra nem nagyon képes”, hiszen a Nukleáris Világszövetség (WNA) információi szerint a Királyság jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy nukleáris technológiára tegyen szert, melyet elsődlegesen áram-előállításra használna.

Az ország kormánya az elmúlt években atomkutatási projekteket finanszírozott, jelents mennyiségű pénzt fektetett be a nukleáris magániparba, és 2009-ben bejelentette, hogy atomprogram elindítását is tervezi, hiszen egyre nő az elektromos áram iránti igény. Néhány évvel később Kínával kötöttek megállapodást atomerőmű-fejlesztésről, és idén márciusban a Koreai Atomenergiai Kutatóintézettel egyeztek meg abban, hogy az ázsiai ország legalább két SMART dél-koreai reaktort fog felépíteni az Arab-félszigeten (a reaktorok csak az elektromos áramhoz szükséges energia előállítására alkalmasak.) A WNA információi szerint a Királyságnak sokkal ambiciózusabb tervei is vannak, hiszen a következő 20 évben tizenhat atomreaktort építene 80 milliárd dollár értékben, így áramszükségletének 20 százalékát ebből a forrásból sikerülne kielégítenie az olaj és a gáz e célra történő alkalmazása helyett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!