hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Késelős intifáda
Gyilkos videók tüzelik az arabokat

2014. 11. 13.
Az „autós”, „késelős”, vagy más néven harmadik intifádába való bekapcsolódásra buzdítja az izraeli arabokat a Hamasz vezetése. Míg a világ a jeruzsálemi Templom-hegy körül kialakult konfliktusra figyel, az újabb arab erőszakhullám már egész Izraelben pusztít, és eddig hat zsidó életét követelte. A viszonylag békésnek számító északi területek is lángba borultak. Nem csupán képletesen: szerdára virradóra egy zsinagóga és egy mecset is kigyulladt – az elkövetőket még keresik.

Az Izrael lakosságának 20 százalékát kitevő 1,7 millió fős arab lakosság országszerte forrong, miután a Hamasz és az Iszlám Dzsihád meghirdette a „harag napját”, arra biztatva az arabokat, hogy konfrontálódjanak az izraeli biztonsági erőkkel. Két nappal korábban egy terrorista szándékosan elütött három izraeli határőrt, majd a közeli villamosmegállóban várakozó tömegbe gázolt kisteherautójával. Később folytatta ámokfutását, végül pedig kiszállt járművéből és egy vasrúddal a járókelőkre támadt.

Mahmúd Abbász kormányfő korábban vallásháború kirrobbantásával vádolta a zsidó vezetőket, amiért azok lezáratták a Templom-hegy területét. Erre a lépésre azért volt szükség, mert egy palesztin férfi merényletet követett el Yehuda Glick rabbi ellen.

Az izraelieknek ezúttal nem rakétákkal, hanem ötletszerűen felfegyverkezett magányos merénylőkkel kell szembenézniük. Johanán Danino rendőrfőnök egy konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lesz könnyű véget vetni az erőszak­hullámnak, mivel „nehéz kitalálni, mit fog tenni egy magányos elkövető, honnan érkezik, és nehéz megfelelő választ adni”. Egyik első válaszlépésként a buszmegállók oldalához nagy kőtáblákat állítottak, miután ámokfutók több ízben gázoltak várakozó csoportokba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!