hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Houstont is támadja a meleglobbi
Harc a vallásszabadságért

2014. 11. 13.
Amerika-szerte visszhangot keltett a texasi Houston városának leszbikus polgármestere és a helyi lelkészek között kirobbant jogi csörte, amelyben ellenőrzés alá akarták vonni a lelkészek prédikációit. A városvezetés végül meghátrálásra kényszerült, de a vallásszabadság kontra melegjogok konfliktusban az elkövetkezendő évtizedek egyik legnagyobb küzdelme van kibontakozóban.

A hagyományos erkölcsi értékek és a tradicionális házasság hívei, illetve a szexuális kisebbségek közötti konfliktusban a houstoni eset mérföldkőnek számít. Itt a hatóságok már nem csupán állami alkalmazottként vagy a szolgáltatásban tevékenykedő keresztények (virágkötők, fotósok, cukrászok stb.) lelkiismereti szabadságát próbálják korlátozni, hanem gyülekezeti pásztorok vallási tevékenységét is ellenőrizni kívánták, amikor bekérték e-mailjeiket, sms-eiket és prédikációik szövegeit.

Mindezt azért tartották indokoltnak, mert a lelkészek bírálni kezdték a városvezetés által korábban kibocsátott Egyenlő Jogok Rendeletet, amely az LMBT-orientációjúak jogait védve nemcsak tilt bármiféle őket illető diszkriminációt, hanem szabad döntést ad nekik arra nézve is, hogy milyen mosdót kívánnak használni. Gyülekezeti vezetők népszavazást kértek a rendeletről. Habár a szükséges aláírások több mint háromszorosát, a minimálisan elvárt 17 269 helyett közel 55 ezer szignót sikerült összegyűjteniük, a városi tanács majdnem az összeset érvénytelennek nyilvánította, ami miatt keresztény jogi képviselők pert indítottak. A város vezetősége ekkor követelte azt, hogy a lelkészek szolgáltassák be a gyülekezeti tagokkal folytatott összes írásbeli kommunikációjukat és a rendelet ellen elhangzott prédikációik szövegét, beleértve a homoszexualitásról és a nemi identitásról szóló tanításokat is. A pásztorok ezt visszautasították, és vezető konzervatív politikusokhoz fordultak segítségért. Az ügy kapcsán Ted Cruz, Texas állam szenátora is meglátogatta anyagyülekezetét Houstonban, hogy a vallásszabadságról üzenjen a város vezetőinek, és a helyi keresztényeket az érdekeik melletti kiállásra buzdítsa. „Sohasem gondoltam volna, hogy a hittel szemben ekkora ellenállást tapasztalok meg Houstonban. A városnak nincs törvényes hatalma elhallgattatni az egyházat” – mondta.

Ahogy Khan Huyn lelkész, a Vietnami Baptista Gyülekezet pásztora sem gondolta volna, aki a vietnami üldöztetések elől menekült Amerikába. „Cenzúrázzák az összes prédikációt. A lelkészeknek a szolgálat megkezdése előtt ki kell nyomtatniuk az istentisztelet programját, és meg kell várniuk, hogy azt jóváhagyják. Ezért jöttem el Vietnamból.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!