hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan taktikázik Magyarország a két nagyhatalom között?
Keleti szélből nyugati vihar

2014. 11. 13.
Megoszlik a szakértők véleménye arról, hogy kitörhet-e új hidegháború Oroszország és az Egyesült Államok között. A kérdés természetesen elsősorban geopolitikai szempontból fontos, ám közvetve érinti Magyarországot is. Összeállításunkban arra keressük a választ, mennyire befo­lyásolja az Orbán-kormány mozgásterét, külföldi megítélését a nagyhatalmi tömbök közötti konfliktus, illetve lehet-e olyan tudatos nyugati stratégia, amely megpróbálja Magyarországot leválasztani Oroszországról, akár annak árán is, hogy  belpolitikai válságot gerjeszt a kormány befolyásolására.

Nagy terjedelemben ismertette a közszolgálati média Václav Klaus volt cseh államfő egykori tanácsadójának figyelmeztetését. Petr Hájek nyilatkozata szerint Magyarországnak vigyáznia kell, mert ha továbbra is „engedetlen” lesz Wa­shingtonnal és Brüsszellel szemben, akkor „bármire felkészülhet”.

A volt tanácsadó a 2013-as cseh példára utalt, amikor szerinte a Nyugat korrupciós botrányra hivatkozva gyakorlatilag puccsal buktatta meg a cseh Necas-kormányt. Hájek azonban azt állítja, hogy a valódi ok a temelini atomerőmű 15 milliárd dollár keretösszegű bővítése volt, amelyre a prágai kormány nyílt tendert akart kiírni, hogy orosz cégek is versenybe szállhassanak a megbízásért.

Ez állítólag sértette Washington és Brüsszel érdekeit, ezért beindítottak „egy forgatókönyvet, amely végül a Necas-kormány bukásához vezetett”. A volt elnöki tanácsadó szerint ez intő jel az Orbán-kormány számára is, amely „sokkal függetlenebb döntéseket hoz”, mint a korábbi cseh vezetés, ráadásul közben az ukrajnai válság miatt a tétek is nagyobbak: „az Egyesült Államok és az EU érdekei most duplájára, sőt, háromszorosára nőttek”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!