hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rabszolgák Szicíliában
Román bevándorlókat használnak ki munkaadóik

2014. 10. 31.
Több ezer román napszámost kényszerítenek szexrabszolgaságra a munkaadóik Szicíliában. A nőket szörnyű körülmények között tartják fogva, nap mint nap megfélemlítik és szexuálisan bántalmazzák őket. Az eset az olasz sajtóban és a parlamentben is nagy felháborodást keltett.

Jelenleg tizenöt-húszezer európai bevándorló dolgozik a szicíliai Ragusa környékén – a korábbi afrikai munkaerőt 2007-től fokozatosan váltotta fel a román munkaerő. A bőven termő déli vidéken, amely Olaszország legfőbb ellátója, már januárban szüretelik a máshol csak júniusban termő zöldséget, gyümölcsöt. A napszámosok közel háromezer kis és közepes méretű mezőgazdasági vállalkozás alkalmazásában dolgoznak, és az általuk leszüretelt friss terményeket nemcsak Olaszországba, hanem Európa más országaiba is eljuttatják. Vittoria város polgármestere szerint elképzelhetetlen, hogy ilyen mértékű termelés bevándorlók segítsége nélkül folyjon. „Ha nem lennének a bevándorlók, a mezőgazdasági termelés leállna. A bevándorlók integrálódnak a társadalomba, de a nőkön elkövetett erőszak mindannyiunknak nyomja a lelkiismeretét. Visszataszító jelenség, bár már csökkenőben van” – jelentette ki Giuseppe Nicosia.
Úgy tűnik azonban, hogy a megerőszakolt munkások száma még így is nagyon magas, hiszen nemrég közel ötezer román nőről derült ki, hogy nappal mezőgazdasági munkát végeznek, éjjel pedig szexrabszolgaként használják őket a munkaadóik. A nők többsége egyedül vagy gyermekével érkezett Szicíliába, ahol olyan kunyhókban élnek, ahová nincs bevezetve a víz és a villany, ráadásul a vállalkozások tulajdonosai kutyákkal őriztetik őket, így esélyük sincs elmenekülni.
A munkaadók és férfirokonaik által elkövetett szexuális erőszak mindennapos, és ennek az sem szab gátat, hogy vannak olyan nők, akik a férjükkel együtt érkeztek Szicíliába, ugyanis a férfiakat fenyegetéssel tartják megfélemlítve. A hírek szerint a napi tíz eurós éhbérért dolgozó román munkások mindezeket látják és hallják, mégsem tesznek semmit a borzalmak ellen, mert tudják, hogy akkor őket bocsátanák el először.
A helyiek pedig a román nőket okolják a kialakult helyzetért, mert szerintük ők azok, akik elcsábítják a munkaadóikat. Az azonban tény, hogy nem ez az első eset, hogy rabszolgasorban tartják a munkásokat. 2004-ben Puglia tartományban lengyel napszámosokat zsákmányoltak ki, akiket végül az olasz rendőrség szabadított ki. A ragusai eset egyébként akkora felháborodást keltett, hogy az olasz parlament kormánypárti és ellenzéki képviselőnői is sürgették az ügy kivizsgálását. Az olasz sajtó figyelmét szicíliai egyházi személyek, szakszervezetek és nővédelmi szervezetek hívták fel a botrányra.
Az első egyházi személyt, aki felemelte szavát a bevándorlók szexuális kizsákmányolása ellen, halálosan megfenyegették, miután három évvel ezelőtt börtönbe juttatta az egyik gazdát, aki visszaélt munkásai helyzetével. Don Beniamino Saccót azonban így sem sikerült megfélemlíteni, és a fenyegetésekre csak annyit válaszolt: „Ha megölnek, akkor sem halok meg.” Bár az olasz politikusok és a belügyminisztérium, illetve a munkaügyi és egészségügyi tárca is azonnali intézkedéseket ígért, az továbbra is kérdéses marad, hogy az elmúlt évek botrányai után sikerül-e megakadályozni, hogy a bevándorlókat továbbra is szexrabszolgaként használják.

Védelem nélkül

Több mint háromezer kiskorú afrikai migráns tűnt el nyomtalanul nevelőott­honokból és menedékházakból Olaszországban. Az egyiptomi, eritreai és szomáliai gyermekek valószínűleg emberkereskedők kezébe kerültek, akik mielőtt elrabolták őket, azt ígérték nekik, hogy kaphatnak munkát és szállást. A valóságban azonban prostitúcióra és drogkereskedelemre kényszerítik őket, vagy a szicíliai mezőgazdasági földeken dolgoztatják a gyerekeket rabszolgaként. A szicíliai hatóságok képtelenek felvenni a harcot az emberkereskedőkkel szemben, ugyanis elmondásuk szerint annyi gyermek érkezik hozzájuk menekültként, hogy nem tudják őket megvédeni akkor sem, ha az állam által kijelölt túlzsúfolt menhelyeken tartózkodnak. A fiatalok számára tehát nem marad más kiút, mint hogy átszökjenek Olaszországba, azonban ott is mindössze 2-10 eurót keresnek naponta. Ez viszont túl kevés ahhoz, hogy kifizessék azt a több ezer eurót, amit az embercsempészek követelnek az Európába vezető útért cserébe az otthon maradt családjuktól. A helyi munkáltatók pedig kihasználják, hogy a migránsok ennyire olcsón is elvállalják a munkát. Ezt bizonyítja az is, hogy a Róma közelében található Tivoliban szinte csak egyiptomi gyerekek dolgoznak a piacon. Mariella Chiaramonte, a város rendőrfőnöke szerint nemcsak az embercsempészek felelősek a kialakult helyzetért, hanem valószínűleg a piacokon munkát adók is ugyan­ahhoz a bűnszövetkezethez tartoznak, amely kizsákmányolja a gyermekeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!