hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Provokáció és gyújtogatások Szerbiában
Eleven parázs

2014. 10. 23.
Csak szünetelt eddig a szerb–albán konfliktus, és egy kicsi szikra is elég, hogy újra lángra lobbanjon a nyílt ellenségeskedés. Egyelőre csak gyújtogatás formájában. Szerbiában, ahol a „balhét” látszólag a szerb–albán Európa-bajnoki selejtezőn megjelent albán zászló indította el. Számos előjele volt már a konfliktus erősödésének. A mérkőzés olyan agresszióhullámot indított el, amelynek célkeresztjében az albán pékségek állnak, de támadás érte a szabadkai dzsámit is.

Az ügy mögött nemcsak futballhuliganizmus áll – figyelmeztetnek a politológusok –, hanem az albán–szerb konfliktus gyűlöletparazsa kezdett el izzani, ami nem véletlen, hiszen Koszovó elvesztése máig eleven seb Szerbia számára. A múlt hét keddjén a 42. percben félbe kellett szakítani a Szerbia–Albánia Európa-bajnoki selejtezőt, mert drónnal egy Nagy-Albánia zászlót irányítottak a Partizan stadion fölé. Az egyik szerb játékos, Stefan Mitrović le akarta szedni a zászlót, de ekkor elszabadult a pokol: körbevették az albán játékosok, és dulakodás alakult ki a pályán. Néhány néző is beszaladt, ezért Martin Atkinson bíró gyorsan az öltözőbe küldte a csapatokat, az egyórás szünetet követően pedig lefújta a meccset. Éjszaka aztán kiderült, hogy a drónt Edi Rama albán miniszterelnök testvére, Olsi Rama irányította, és nem véletlen esetről van szó, hanem szándékos provokációról.

Az eset arra a régi balkáni politikai törésvonalra mutat rá, amit lassan húsz éve nem sikerül áthidalni Koszovó kapcsán – mondta lapunknak Zoran Dmitrovic újvidéki politológus. Az albán–szerb viszonyban rendre igyekeznek párbeszédet folytatni az éppen hatalmon lévők, de ennek a konfliktusnak a gyökerei átszövik az egész szerb történelmet, és ha ezeket elvágják, akkor a szerb identitás kerül veszélybe – állítja Zoran Dmitrovic. A focimeccs után számos atrocitás érte Szerbia-szerte az albán pékségeket, amelyek az albánok leggyakoribb képviselői az országban, de gyújtogattak és kirakatot törtek számos, albán tulajdonban álló étteremben, cukrászdában is. Vasárnap reggelre viszont már a szabadkai dzsámit is támadás érte – mondta lapunknak Mihályi Katalin, a szabadkai Magyar Szó munkatársa. A szabadkai dzsámi biztonsági kameráinak felvétele szerint két elkövető hajtotta végre a gyújtogatást. Maglai Jenő polgármester a leghatározottabban elítélte az incidenst, s közölte: a helyi önkormányzat nem fogja tolerálni, hogy

Szabadkán bárki is veszélyeztetve érezze magát etnikai és vallási hovatartozása miatt. Közölte, hogy az utóbbi napokban fokozták az ellenőrzést a veszélyeztetettnek tartott épületek körül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!