hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nigéria és Szenegál már ebolamentes

2014. 10. 31.
A WHO jelenleg világszerte 9216 megbetegedést tart számon, ebből eddig 4555 végződött halállal. Az Ebola túlnyomórészt három nyugat-afrikai országban tombol: Libériában, Sierra Leonéban és Guineában. Dr. Isabelle Nuttall, a WHO afrikai vezetője szerint 427 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, és 236-an haltak meg eddig. A három egymással határos országból terjedt tovább a vírus Nigériára és Szenegálra, ám ez a két állam már hivatalosan is ebolamentes.

Nigériában 20 megbetegedést diagnosztizáltak, de a karanténoknak és a reptéri hőszkenneres ellenőrzéseknek köszönhetően sikerült gátat vetni a vírus további terjedésének, immár 43 napja nem jelentettek új megbetegedést. Ezzel egy időben a libériai miniszterelnök nyílt levélben fordult az egész világhoz, melyben felhívta mindenki figyelmét arra, hogy a halálos betegség nem tartja tiszteletben az országhatárokat, és mindenkinek támogatnia kell az Ebola elleni harcot, aki megteheti: vagy pénzzel, vagy egészségügyi dolgozók Afrikába küldésével. Hasonló üzenettel járja a világot William Poley brit ápoló is, aki Sierra Leonéban kapta el a kórt, de kigyógyult belőle. A férfi most visszatér Afrikába, hogy tovább segédkezzen az ebolás betegek kezelésében. Sorious Samura, Afrika-szerte elismert újságíró és filmes libériai utazása után arra hívta fel a figyelmet, hogy a fertőzöttek száma sokkal magasabb lehet a hivatalos adatoknál, a helyzet kaotikus, a hatóságok pedig el akarják kerülni a totális pánikot, ezért nem a valós adatokat tárják a nyilvánosság elé.

Amerikába egy libériai férfi, Thomas Eric Duncan exportálta a kórokozót. Mielőtt felismerték volna az Ebolát, és karanténba helyezték volna a beteget, Duncan már két nővért megfertőzött. A kórház később egyoldalas újsághirdetésben kért bocsánatot a tévedésért, de ez csak tovább növelte a pánikot, többen kövekkel dobálták az érintettek lakásait. Amerikában még mindig sokan nincsenek tisztában az Ebola terjedésének módjával. Duncan azóta meghalt, volt menyasszonya attól tart, hogy amikor feloldják a család karanténját, kisfiukat nem veszik majd vissza az iskolába, ahol eddig tanult. Egy iskolát és egy egyetemet már lezártak az Államokban Ebola-gyanú miatt, de később kiderült, hogy feleslegesen. A két nővér életéért jelenleg még küzdenek. A Pentagon bejelentette egy 30 fős, gyorsan bevethető egészségügyi akciócsoport létrehozását, akiknek az lesz a feladata, hogy az Egyesült Államok területén belül harcoljanak az Ebola ellen. A védőruházatra vonatkozó szabályokat is megszigorították: ezentúl semmilyen bőrfelületet nem hagyhat szabadon az Ebolával érintkező egészségügyi dolgozók ruházata.

Teresa Romero spanyol nővér, aki először kapta el a vírust Európa területén, felépült a betegségből, de Spanyolországban további gyanús eseteket tartanak még megfigyelés alatt. Egy brüszszeli rendkívüli tanácskozás után Tonio Borg egészségügyi EU-biztos közölte, hogy indítványozzák a fekete-afrikai országokból távozó utasok szűrésének szigorítását. Nagy-Britannia és Francia­ország repterein már folyik az utasok hőszkennerrel való ellenőrzése. Európa eddig 226 millió dollár értékű segélyt küldött Afrikába, de Obama elnök további adományokat sürget európai kollégáinál.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!