hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Túlélők vére a feketepiacon
Ketyeg az Ebola-óra

2014. 10. 05.
Ha rövid határidőn belül nem történik komoly beavatkozás, Libériában és Sierra Leonéban november elejére az Ebola- vírussal fertőzöttek száma meghaladhatja a 21 ezret. A jelenleg felvázolt legrosszabb forgatókönyv esetén pedig januárra csaknem másfél millió beteggel kell majd számolni a nyugat-afrikai térségben. Miközben a hathatós segítség várat magára, a feketepiacon már megjelent a hatékonynak vélt ellenszer, a vírusfertőzést túlélők vére, ami azonban további kórokozók, köztük a HIV terjedését segítheti elő.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szeptember 22-én napvilágot látott jelentése szerint az alig több mint fél éve tartó járvány eddig csaknem 6000 ember megbetegedését és több mint 2800 személy halálát okozta. Szakértők szerint azonban a fertőzöttek száma a jelentésekben szereplő adatoknál jóval magasabb lehet, noha a megfékezéshez elengedhetetlen lenne a járvány terjedésének ismerete és az esetlegesen lappangó fertőzésben szenvedők elkülönítése.
Az ebbéli sikertelenség oka az egészségügyi dolgozók alacsony száma és a lakosság ellenállása mellett az, hogy az emberek gyakran költözködnek anélkül, hogy ezt bejelentenék. Sőt sok esetben bútoraikkal együtt a házszámmal ellátott bejárati ajtót is magukkal viszik, és az emiatt kaotikussá váló utcákban a fertőzöttekkel érintkezett személyek negyedét lehet csak a nyilvántartott cím alapján megtalálni. A múlt hét végén Sierra Leonében kijárási tilalmat vezettek be, hogy az egészségügyi hatóságok az ország másfél millió háztartásának háromnegyedét végigjárhassák, aminek eredményeképp 130 új beteget és 39 fertőzésgyanús személyt találtak.
A fertőzöttek gyógykezelése az intézményi háttér hiányában továbbra sem megoldott. Ezért Nagy-Britannia és Franciaország mellett a múlt héten Obama elnök is ígéretet tett egészségügyi központok létesítésére, valamint egészségügyi alkalmazottakat és 3000 katonát küld a térségbe. Döntő jelentőségű ugyanis, hogy a következő hónapokban a Nyugat milyen választ ad az egyre nagyobb méreteket öltő járvány okozta kihívásra, aminek a megfékezésére a szakértők szerint egyre rövidebb idő áll rendelkezésre, mielőtt a fertőzöttek számának növekedése uralhatatlan mértéket öltene.
Az egészségügyi szakembereknek azonban jelenleg is egy új kihívással kell szembenézniük. A nyugat-afrikai feketepiacon ugyanis megjelent és méregdrágán kapható az Ebola-fertőzésből felgyógyultak vére, ami a betegek reményei szerint nekik is gyógyulást hoz. Meg kell jegyezni, az ötlet nem légből kapott. A WHO egy korábbi, Kongóban végzett kezelésre hivatkozva szeptember 5-én közleményt adott ki, miszerint javasolja a lábadozókból származó vérszérum alkalmazását az ebolás betegek kezelésére. Az 1995-ös kongói járvány során ugyanis kilenc ebolás beteg kapott vérátömlesztést olyan vérrel, ami gyógyulófélben lévőktől származott, és emiatt csak az Ebola elleni, a vírust közömbösítő antitestet tartalmazta, a fertőzőképes vírust azonban nem. A vérátömlesztés után kilenc betegből nyolc jobban lett. A siker ellenére a tanulmány készítői óvatosak, és nem állítják, hogy ez lett volna a gyógyulás kulcsa, hiszen a szóban forgó nyolc beteg a nagy átlagnál sokkal jobb kórházi ellátásban részesült.
Mindenesetre a WHO bejelentését követően az egyik amerikai segélyszervezet Libériában dolgozó munkatársán, Rick Sacrán is vérátömlesztést hajtottak végre, mégpedig a már felgyógyult korábbi ebolás beteg, Kent Brantly vérével. A kezelést követően Sacra jobban lett, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy emellett az egyik Ebola elleni kísérleti gyógyszert is beadták neki. A múlt héten Atlantában újabb „ebolás” vértranszfúziót végeztek, amelynek során a donor egy szintén fertőzésből felgyógyult brit ápoló, William Pooley volt.
Mindezek alapján senki nem mondhatja, hogy nem jogos a jobbára csak a tünetek enyhítését célzó kezelésben vagy sok esetben abban sem részesülő fekete kontinens betegeinek igénye a reménykeltő terápiára. Az ellenőrizetlen vér azonban akár Ebola-vírust vagy más kórokozót is tartalmazhat, ezért használata nemhogy a beteg gyógyulását nem váltja ki, hanem sokkal súlyosabb állapotot is előidézhet. Még abban az esetben is, ha a megfelelően steril eszközök a vérátömlesztéshez rendelkezésre is állnának, nem megfelelő vércsoportú vér esetén a beavatkozás akár a beteg gyors halálát idézheti elő. Enyhébb esetben, ha a donor fertőzött, akkor a májgyulladás vagy az AIDS vírusa kerülhet be a kezelt személy szervezetébe. A WHO főigazgatója, Margaret Chan a hír felröppenése után azonnal nemkívánatosnak és megakadályozandónak minősítette a vérrel történő feketepiaci kereskedelmet, amely azonban a jelek szerint egy lépéssel előbbre jár a Nyugatnak az Ebola-járvány felszámolására tett erőfeszítéseinél.
 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!