hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sötét árnyak kísértenek

2014. 09. 30.
Felmentették az előre kitervelt emberölés vádja alól Oscar Pistoriust, aki tavaly Valentin-nap hajnalán lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkam­pot. A dél-afrikai bíróság azonban megalapozottnak találta a gondat­lanságból elkövetett emberölés vádját. A bírónő nem találta bizonyítottnak, hogy a paralim­pikon – aki négy lövést adott le a mosdó ajtaján keresztül a feltételezett behatolóra – előre látta, hogy cselekedete halált eredményezhet. Pistoriusra így október 13-án az életfogytiglan helyett maximum 15 év börtön­büntetést kiszabó ítélet vár, aminek a versenyző sportkarrierje szempontjából is komoly jelentősége van.

Bár úgy tűnik, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által szervezett Diamond League versenysorozatokon a versenyző persona non grata, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság szívesen látja akár a 2016-os riói olimpián is, amennyiben már szabadlábon lesz akkor. Álláspontjukat azzal indokolják, hogy sportszervezetként külön kell választaniuk a sportot a futó magánéletétől. Hozzáállásukat azzal is indokolják, hogy várakozásaik szerint a futó magánéleti krízise nem rontja a paralimpiai mozgalom reputációját, amelynek egyébként Pistorius kiemelkedő reklámarca volt korábban. A nyilatkozat azt sejteti, hogy a szövetség szerint nem vár súlyos büntetés Pistoriusra: a dél-afrikai jog sajátosságai miatt ugyanis a bírónő felfüggesztheti vagy akár pénzbüntetésre is ítélheti a 27 éves futót, akinek így megmaradhat az esélye karrierje folytatására.
Reeva Steenkamp hozzátartozóinak nyilvánvaló megdöbbenése mellett nagy teher nehezedik a bíróságra az ítélet társadalmi üzenete miatt is. Dél-Afrikában ugyanis kiugróan magas a betörések és gyilkosságok száma, és Pistorius elítélésével sokak szerint azt sejtetik, hogy az embernek nem áll jogában az éjszaka közepén megvédeni a családját – akár fegyverrel is. Másrészt sok háztartásban a családon belüli erőszak fogalma sem ismeretlen, és sokan azt remélik, hogy az ügy majd a nőket hatékonyabban védő jogszabályok alkotására inspirálja a törvényhozást.
A másik oldalról politikai pártok és nőjogi mozgalmak is a sebezhető, cserbenhagyott nő példájaként említik Steenkampot. Többen az O. J. Simpson által 1994-ben elkövetett kettős gyilkossághoz és az azt követő perhez hasonlítják Pistorius esetét: a per során a kiváló ügyvédgárdát alkalmazó amerikai sportolót végül felmentették. A Simpson exfeleségéről és áldozatáról, Nicole Brownról elnevezett alapítvány vezetője, Denise Brown elmondása szerint elszomorító, hogy húsz év után is ugyanazzal a bűnnel nézünk szembe: nagy médianyilvánosság közepette megússzák a – jellemzően férfi – sztársportolók a szándékos gyil­kosságért járó ítéletet, csak a nevek változnak. Az ügy kínosságát csak fokozza, hogy a napokban küldték el csapatától Ray Rice amerikai focistát, aki egy nemrég kiszivárgott felvétel tanúsága szerint menyasszonyát a liftben megütötte, majd onnan erőszakkal kivonszolta. Rice egyelőre mélyebb fájdalmat érez pályafutása iránya, mint cselekedete kapcsán. Janay Rice pedig, akivel azóta össze is házasodott, elnézést kért az incidensben betöltött szerepéért.
A per újabb vitatott részlete a bírónő személye. Thokozile Masipa életútja igazi dél-afrikai álomtörténet: az érzékeny per vezetője Johannesburg egyik feketék által lakott negyedéből küzdötte fel magát a pretoriai Legfelsőbb Bíróságig, háztartási alkalmazottból bíróvá. Két évtizeddel az apartheid rendszer bukása után is sokak szemét szúrja, hogy fekete bírónő ítélkezik egy fehér vádlott felett. Bár a bírónő jó hírnevet szerzett tisztességes ítéleteivel, az utca emberei között már nem osztatlan a népszerűsége. Alan Dershowitz amerikai jogászprofesszor is kritizálta ez utóbbi döntését. Véleménye szerint a bírónő nem éppen salamoni módon „kettévágta a gyermeket”. Ugyanis, ha a futó a lövések leadásakor a barátnőjét sejtette a vécéajtó mögött, megáll a súlyosabb vád is, ha viszont betörőt, akkor jogilag ártatlan.
Bár a per a vádlott szempontjából kedvező fordulatot vett, az áldozat családja az ítélethirdetés után azonnal elhagyta a bíróságot, láthatólag lesújtva. Reeva Steenkamp anyja szerint az ítélet nem szolgáltatott igazságot lánya számára, és Pistorius jól felépített színészi teljesítménnyel kerülte el a legsúlyosabb ítéletet. A család szóvivője, Mike Steenkamp elmondása alapján a lány szülei találkozni szeretnének Pistoriusszal, mivel „tisztázni szeretnének bizonyos kérdéseket, de minden, ami ott elhangzik – vagy nem –, kizárólag hármukra tartozik”. Mike Steenkamp úgy tudja, Oscar Pistorius is hajlandó lenne találkozni velük.
Pistorius attitűdje körül megoszlanak a vélemények. Egyrészt azzal vádolták, hogy a tárgyalások előtt, melyeken többször émelygés kerülgette, vagy zokogás tört rá, színjátszási órákat vett, másrészt ügyvédje júliusi nyilatkozata szerint poszttraumás stresszben szenved, és a kezelés hiánya az öngyilkosság veszélyét növelheti. Jól mutatja a futó ingatag lelkiállapotát az a hatoldalas e-mail, amelyet két éve küldött exbarátnőjének, és amelyet most, frissen nyilvánosságra hozva fel is használhatnak ellene fellebbezés esetén. A levélben azt írja: „Az a baj a személyes igazsággal, hogy bármilyen tisztának szeretnéd mutatni magad, sokszor sötét árnyak kísértenek. Felnőtt életem legnagyobb részében vannak pillanataim, amikor elszabotálom a bennem lévő jót, és visszazuhanok az ingatagságnak abba a komfortérzetébe, amelyhez hozzászoktam.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!