hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erőszakjárvány
A rasszizmus vádjától féltek a lányokat cserbenhagyó szakemberek

2014. 10. 05.
Nem egyetlen angol városra terjed ki az a botrány, amelyben gyermekek szexuális bántalmazásáról hallgattak az illetékesek – Sheffieldben jelenleg több mint 170 ilyen ügyben vizsgálódnak. A helyzet súlyosságát fokozza, hogy a szakemberek azért titkolták el a történteket, mert attól féltek, hogy rasszistának vagy idegengyűlölőnek fogják tartani őket. A sheffieldi eset újabb adalék a néhány héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott rotherhami jelentéshez.

Újabb, gyermekeken elkövetett tömeges nemi erőszak-botrány rázta meg Nagy-Britanniát az elmúlt hetekben sokat tárgyalt rotherhami jelentés nyilvánosságra hozatala után (Pokol Rotherhamben. Hetek, 2014. szeptember 5.). Rotherhamben több mint 1400 lány vált szexuális erőszak áldozatává, melyet többségében pakisztáni férfiak követtek el. Úgy tűnik, a rotherhami eset nem egyedi, ugyanis a tőle mindössze 10 kilométerre található Sheffieldben száznál is több olyan esetet vizsgál a rendőrség, amikor ázsiai férfiak bandákba verődve követtek el erőszakot gyermekeken. Mindkét város esetében hallgattak a szakemberek a történtekről, ugyanis attól tartottak, hogy amennyiben nyilvánosságra hozzák az ügyeket, rasszistának vagy iszlamofóbnak fogják őket titulálni.
A botrány legmeglepőbb fejleménye mégis az, hogy az évek során voltak olyanok, akik felhívták a figyelmet arra, hogy muszlim erőszakoló bandák járják az utcákat, de az ő személyük hiteltelenítésével sikerült elérni, hogy végül is az ügyek ne kerüljenek nyilvánosságra. Viszont a mostani botrányok ellenére senki sem marasztalta el vagy vonta felelősségre azokat, akik fajgyűlölettel vádolták a szakembereket, sőt továbbra is felelősségteljes pozíciókat töltenek be.
A rotherhami jelentés nyilvánosságra hozatala után nem sokkal egy gondozóotthon volt alkalmazottja hívta fel a figyelmet a Sheffieldben történtekre. A Ruth álnéven nyilatkozó informátor 2002 és 2004 között dolgozott az intézményben, ahol tudtak róla, hogy ázsiai férfiak kislányokat erőszakolnak meg, de az illetékesek azért nem szóltak senkinek, mert tartottak attól, hogy őket is fajgyűlölőnek fogják titulálni. Ruth hozzátette: most már sajnálja, hogy nem tettek vagy mondtak semmit a járványszerű jelenséggel kapcsolatban. „Frusztrált bennünket, hogy senki nem tett semmit a lányok érdekében. (…) Úgy gondolom, hogy az egész rendszer teljes mértékben cserbenhagyta őket.”
Pedig sok áldozatnak azonnali segítségre lett volna szüksége. Ez utóbbira példa annak a tavaly otthonról elszökött 13 éves kislánynak az esete is, aki többször is nemi erőszak áldozata lett, és akinek az ügyét a napokban tárgyalják Sheffieldben. A kislány megszökött, és az utcákat járta, amikor először beszélgetni kezdett az egyik ázsiai férfival, aki segítséget ajánlott neki; ehelyett azonban két napon át követett el rajta nemi erőszakot a lakásán. A gyermek ezután egyik férfitól a másikhoz került, így végül négy, 21 és 36 év közötti férfi is kihasználta őt. A rémálom csak akkor ért véget, amikor a kislányt hét nap múlva megtalálta a rendőrség, azonban az érintett férfiak a mai napig is tagadják, hogy emberrablásban vagy nemi erőszakban bűnösek lennének. Mindeközben a dél-yorkshire-i rendőrség megerősítette, hogy jelenleg 173 ügyben folyik nyomozás gyermekek ellen elkövetett nemi erőszak miatt. Az elmúlt hetek fejleményei alapján pedig nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy más városokat is hasonló botrányok ráznak meg a közeljövőben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!