hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csak a testük ért haza
Telefonhívás rögzítette az elrabolt diákok halálát

2014. 07. 03.
Izraelben eltemették a három diákot, akiknek holttestét 18 nappal elrablásuk után találták meg egy Hebron közeli barlangban. Bár a fiatalok kiszabadításáért az izraeli hatóságok erőfeszítésein kívül nemzetközi kampány is indult, a nyomozást irányító Sin Bét belbiztonsági szolgálat vezetői már az emberrablás másnapján tudták: a terroristák szinte azonnal megölték túszaikat. A tragédia sok részlete még tisztázatlan, miközben nagy erőkkel nyomoznak a két Hamasz-aktivista után, akiknek az emberrablás napján nyoma veszett.

Az a telefonhívás volt az utolsó cselekedete Gilad Saernek, amit az elrablásuk után tíz perccel sikerült kezdeményeznie a rendőrségi segélyvonalon. A hívás több mint két percen keresztül tartott, de Gilad hangja csak az első néhány másodpercben hallható: „Elraboltak” – suttogta elfojtott hangon. A háttérben az Izraeli Rádió hangja hallatszott, ahol éppen Seli Jehimovics baloldali politikus adott interjút. Utána már csak arab nyelvű kiabálás hallatszik („Fejeket le!”), majd egy fegyverropogásra emlékeztető éles hang és egy rövid jajkiáltás.

Mindez onnan vált ismertté, hogy a rendőrség közzétette a telefonhívás felvételét. Az audiofájl csak megerősítette az eddigi döbbenetet: miként lehetséges, hogy egy ennyire nyilvánvaló vészhelyzetre utaló hívást a rendőrségi diszpécserközpont több mint öt órán keresztül visszatartott, és csak akkor továbbított a belbiztonsági szolgálat és a hadsereg felé, amikor Gilad édesapja hajnali három órakor bejelentést tett fiuk eltűnéséről.

A rendőrség csak annyit közölt magyarázatul, hogy a diszpécser többször is megpróbálta visszahívni a telefonszámot – ahonnan a segélykérés érkezett –, de senki nem válaszolt. A központos állítólag nem értette Gilad szavait, sem pedig az emberrablók kiabálását, és csak azt próbálgatta megtudni, hogy ki és honnan telefonál.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!