hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Célpontban Európa - Új korszakba lépett a dzsihád

2014. 07. 03.
A nemzetközi dzsihád új korszaka kezdődött meg azzal, hogy az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű terrorcsoport kikiáltotta a kalifátust, és vezetőjüket, Abu Bakr al-Baghdadit kalifának nevezték ki. A lázadók emellett arra szólították fel a muzulmá­no­kat, hogy tegyenek „állampolgári esküt” új uralkodójuk mellett, és „utasítsák el a demokráciát és a többi, nyugatról jövő szemetet”. Az összes muzulmán vezetőjének számító Baghdadi pedig már Róma elfoglalására tett ígéretet.

A muzulmán böjti hónap, a Ramadán első napján egy interneten közzétett hangfelvételen jelentette be az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet, hogy a fegyvereseik által elfoglalt területeken, Szíriában és Irakban kalifátust hoznak létre. A dzsihádista csoport minden muzulmán álmának nevezte a kalifátus létrejöttét, és azt is közölték, hogy vezetőjüket, Abu Bakr al-Baghdadit választották kalifának, vagyis a világon élő összes muzulmán fejének. A lázadók emellett szervezetük nevét „Iszlám Állam”-ra változtatták.

A kalifátus olyan iszlám államot jelent, amelyet a kalifa irányít, aki egy személyben politikai és vallási vezető. Követői Mohamed próféta örököseként és minden muzulmán fölött állóként tekintenek rá. Az első kalifátus Mohamed próféta halála után jött létre 632-ben. Aranykorának az omajjád (661–750) és különösen az abbászida (750–1517) birodalmat tartják. Az abbászida korban a kalifátus központja Bagdad volt.

A dzsihádisták állama közel száz évvel az utolsó iszlám kalifátus megszűnése után jön létre, illetve ahogy a fegyveresek fogalmaztak: áll helyre. Ezzel az utolsó széles körben elismert kalifátusra utalnak, amely az Oszmán Birodalom alatt létezett, és Törökország 1923-as megalakulásával ért véget. Az iszlamisták ugyanis ennek az összeomlásáért a Szövetséges Erőket teszik felelőssé, amelyek az első világháború után felosztották az Oszmán Birodalmat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!