hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rabszolgamunkával a vébé felé
Katar 2022

2014. 06. 12.
Még nagyon messze van, de annál ellentmondásosabb a 2022-es katari focivébé ügye. Egyesek szerint az öbölállamnak vesztegetéssel sikerült megszereznie a jogokat 2010-ben – ezenkívül rendszeresek a hírek stadionépítésekben tapasztalható embertelen munkakörülményekről. A FIFA elnöke rasszistának minősítette a vádakat, és gyorsan pontot szeretne tenni az ügy végére.

Többmillió dokumentum jutott a Sunday Times birtokába május végén egyértelműen bizonyítva, hogy a FIFA egykori alelnöke, Mohamed bin Hammam mintegy 5 millió dollárnyi kenőpénzt osztott szét a szavazáson résztvevő négy afrikai FIFA bizottsági tag között már egy évvel a döntés megszületése előtt. Így Katar Ausztrália, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok elől tudta elhappolni a rendezési jogot. Emellett anyagilag támogatta az óceániai küldöttet, Reynald Temariit is, akire már a szervezeten belül is gyanakodtak. Miután Temarii két amerikai álmegbízottól kenőpénzt kért, kizárták a szavazásból. Ez is Katarnak jött jól, mivel így senki nem maradt, aki Ausztráliára szavazott volna.

Katarnak nyilván nincs más választása, mint elhatárolódni Bin Hammamtól, akit 2011-ben zártak ki végleg a profi futball nemzetközi vezetéséből, mivel vesztegetésen kapták rajta. A katariak most azzal védekeznek, hogy a vezető magánemberként tevékenykedett, nem hivatalos felkérésre. Sepp Blatter, a FIFA elnöke (képünkön) melléjük állt,  azt nyilatkozva, hogy a Katar elleni támadás rasszista felhangú: „Óriási vihar támadt a FIFA ellen a katari világbajnokság miatt. Sajnálatos módon ennek nagy része rasszizmus és diszkrimináció.”

A FIFA viszont az óriási mennyiségű, nyilvánosságra hozott bizonyíték miatt sem mehetett el a dolog mellett, így jelen pillanatban is vizsgálat folyik a kérdésben Michael Garcia független jogász vezetésével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!