hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyerekrablás az új terrorfegyver
Semmit nem változott a Hamasz

2014. 06. 19.
Lapzártánkig csak részleges eredményeket hozott a júdeai Hebron közelében elrabolt három izraeli tinédzser utáni kutatás. A fiúkat nem sikerült még megtalálni az izraeli hadsereg alakulatainak, viszont  jelentős csapást mértek a bűncselekményért egyértelműen felelősnek tartott Hamasz terrorszervezet vezetőségére és hálózatára. A tinédzserek felkutatására indított akció során őrizetbe vették a Hamasz több száz ciszjordániai vezetőjét és aktivistáját, köztük 50 olyan személyt, akiket 2011-ben engedtek szabadon az elrabolt Gilád Sálit tizedesért cserébe.

Hónapok óta figyelmeztetik az izraeli hatóságok a lakosságot arra, hogy palesztin terrorcsoportok emberrablásokra készülnek, hogy ezzel érjék el valamennyi fogvatartott honfitársuk kiszabadítását. Ezen a szándékon a májusban megkötött Fatah-Hamasz koalíciós megállapodás sem változtatott. Az izraeli biztonsági szolgálatok közleménye szerint az elmúlt egy évben legalább negyvenkét esetben sikerült megakadályozni, illetve megelőzni ilyen támadást.

Az emberrablási stratégia június 12-én, csütörtök éjjel azonban váratlanul sikerrel járt. Hebron közelében három izraeli tinédzser – valamennyien diákok – autóstoppal igyekezett hazafelé, amikor egy ismeretlen gépkocsi felvette őket. Az eset részletei nem ismertek, egy tény: a fiúk nem érkeztek haza.

Bár mint kiderült, egyikük még csütörtök éjjel felhívta a rendőrséget, hogy elrabolták őket, az üzenet tisztázatlan okokból csak péntek reggel jutott el a belbiztonsági szervekhez, akik azonnali akciót rendeltek el a három fiatal: Gilad Sha’er (16), a kettős, izraeli–amerikai állampolgárságú Naftali Frenkel (16), valamint Eyal Yifrah (19) felkutatására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!