hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyin és az európai szélsőjobb
Új barátság

2014. 04. 03.
Új szövetségesekre lelt Európában Vlagyimir Putyin. Az elmúlt időszakban erősödött például a kapcsolat a Kreml és a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front között, de orosz kötődés figyelhető meg a görög Arany Hajnalnál és a magyar Jobbiknál is. A történelmi előzmények tükrében meglepő fordulatként értékelhető az európai szélsőjobboldali pártok és az orosz vezetés egymásra találása.

Európában nem is olyan régen még a szovjetektől rettegtek a legjobban, de ennek emlékei – úgy tű­-nik – hamar feledésbe merültek. Olyannyira, hogy az egykor oroszellenességre építő szélsőjobboldali pártok a Kremlben találnak szövetségest. A tendencia csak az utóbbi egy évben vált szembetűnővé elemzők számára, amióta több radikális párt vezetője Moszkvába látogatott. Az Ukrajnában zajló események pedig még inkább rávilágítottak az erősödő orosz kötődésre ezeknél a pártoknál, amelyről a múlt héten a Foreign Affairs című lap készített összefoglalót.

A nyugat-európai szélsőjobboldali pártok közül a francia Nemzeti Frontnál figyelhető meg leginkább az oroszokhoz való közeledés. Igaz, a tendencia nem teljesen új keletű, hiszen a párt alapítóját és előző elnökét, Jean-Marie Le Pent többször is támogatásáról biztosította a nacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője. Le Pen lánya azonban, aki 2011-ben került a Nemzeti Front élére, úgy tűnik, magasabbra tör, és az orosz vezetéssel keresi a kapcsolatot. Tavaly júniusban Moszkvába látogatott az orosz házelnök, Szergej Nariskin meghívására, aki mellesleg Vlagyimir Putyin közeli munkatársa. Le Pen Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettessel is találkozott, akivel több olyan témát vitattak meg, amelyekről egyezőek az álláspontjaik. Ilyen például Szíria, az EU bővítése és a melegházasság.

A Nemzeti Front rendszeresen kiáll az oroszok mellett. Az ukrán fejlemények kapcsán Le Pen szóvivője, Ludovic de Danne nemrég elismerte a krími népszavazást, és egy rádióinterjúban beszámolt arról, hogy többször is járt a térségben, amelyet történelmileg Oroszország részének tekint. Marine Le Pen Putyin álláspontját támogatta Szíriával kapcsolatosan is, és kijelentette, hogy Oroszország mentette meg Szíriát. Le Pen úgy véli, Oroszországot igazságtalanul „démonizálják”, és ezt a lejárató kampányt az unió legmagasabb szintjén irányítják, az Egyesült Államok támogatásával. A francia szélsőséges párt és a Kreml egymásra talált az EU-, illetve a NATO-ellenességben is. A Nemzeti Frontnak ugyanis egy független államokból álló páneurópai szövetség a célja, amelyet Párizs, Berlin és Moszkva vezetne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!