hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyin és a Zsirinovszkij-doktrína
Milyen célpontjai lehetnek Moszkvának a Krím után?

2014. 04. 06.
„Az ukrajnai események után nagyon sürgős, hogy az európai államok gyorsan, a következő néhány hét folyamán megkössék a társulási egyezményt Moldovával” – mondta Jean-Claude Juncker a Die Welt am Sonntag című német lapnak. A volt luxemburgi miniszterelnök az egyik legbefolyásosabb európai politikusként úgy véli, hogy Brüsszelnek Putyin elé kell vágnia, hogy tudomására hozza, nem teheti meg azt Moldovában, amit megtett a Krím félszigeten: „Máskülönben Moldova lesz az orosz agresszió következő célpontja.” Közben egy geostratégiai elemzőközpont már fel is vázolta, melyek lehetnek Moszkva következő területszerző lépései.

Putyin elkezdte megvalósítani a Zsirinovszkij-doktrínát. A kormánypárti ultranacionalista politikus még a kilencvenes évek elején fogalmazta meg programját, Végső roham Délre címmel. Futurisztikus víziójában Zsirinovszkij kijelentette, hogy „az orosz kijárat megszerzése az Indiai- és a Földközi-tengerre az orosz nemzet megmentésének kulcsa. (…) ez lesz a világ utolsó felosztása, és ezt a sokkterápia állapotában, váratlanul, gyorsan és hatékonyan kell végrehajtani. Ez nyomban megold minden problémát, mert megszerezzük vele a nyugalmat. Négysávos hídfőállást szerzünk: északról a Jeges-tengerre, keletről a Csendes-óceánra, az Atlanti-óceánra a Fekete-, a Földközi- és a Balti-tengeren keresztül, végül délen, mint egy hatalmas oszlop, bebetonozzuk magunkat az Indiai-óceán partjaira, és így nyugodt szomszédokat szerzünk. (…) A népek gazdasági keveredése, az orosz nyelv, az orosz rubel uralma, a legnagyobb harci erőt képviselő orosz hadsereg uralma történelmi folyamat eredménye, ami a térségben biztosítani fogja a stabilitást mind Oroszország, mind a világ számára. És ez nem valamiféle fantazmagória vagy kitaláció. Ez a realitás. (…) Az emberiség nem engedheti meg, hogy Oroszország déli részén mindig háború legyen. A Kaukázusban, Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten. A világ elfáradt már a levegőbe emelkedő repülőgépektől, a kilőtt rakétáktól, a robbanásoktól. Meg kell nyugtatni a világot a földnek ezen a pontján. Ott volt a hatalmas konfliktus Délkelet-Ázsiában, Vietnamban, Laoszban, Kambodzsában… Az amerikaiak is ott voltak, meg mi is. És én azt mondtam: egyszer vége lesz ennek a háborúnak. De a közel-keleti háborúnak soha nem lesz vége, és egyszer kirobbanthatja a harmadik világháborút. Ezért Oroszország »végső rohama Délre« még ezt a harmadik világháborút is kizárhatja. Nemcsak Oroszország belső problémáját oldja meg, és a térség népeit nyugtatja meg Kabultól Sztambulig. Ez az »egész földgolyót érintő«, globális feladat megoldása. Amerikának jobb lesz, mert véget érnek a háborúk ebben a régióban, nem lesz itt se vörös, se muzulmán, se türk, se iszlám fundamentalista veszély.”

A Wikistrat elnevezésű geostratégiai elemző műhely szerint Putyin nem áll meg a Krímnél, hanem a siker nyomán megpróbál további régiókat orosz fennhatóság alá vonni. Több mint 60 elemző bevonásával megkísérelték „kitalálni”, milyen célpontjai lehetnek a következő években Moszkvának. Öt lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel, amelyek 2015–2018 között valósulhatnak meg:

2015 – Oroszország átfogó kiberhadjárattal válaszol az Ukrajna miatt elrendelt nyugati szankciókra. A gazdasági bojkott ellen „patrióta hackerek” nyugati gazdasági és médiaintézményeket vesznek célba. Moszkva igyekszik elkerülni, hogy olyan lépést tegyen, amely kiváltaná a NATO ötödik cikkelyének (a kölcsönös védelem elvének) alkalmazását, ezért olyan ellencsapást részesít előnyben, amelytől ha kell, el tud határolódni.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!