hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyin és a Zsirinovszkij-doktrína
Milyen célpontjai lehetnek Moszkvának a Krím után?

2014. 04. 06.
„Az ukrajnai események után nagyon sürgős, hogy az európai államok gyorsan, a következő néhány hét folyamán megkössék a társulási egyezményt Moldovával” – mondta Jean-Claude Juncker a Die Welt am Sonntag című német lapnak. A volt luxemburgi miniszterelnök az egyik legbefolyásosabb európai politikusként úgy véli, hogy Brüsszelnek Putyin elé kell vágnia, hogy tudomására hozza, nem teheti meg azt Moldovában, amit megtett a Krím félszigeten: „Máskülönben Moldova lesz az orosz agresszió következő célpontja.” Közben egy geostratégiai elemzőközpont már fel is vázolta, melyek lehetnek Moszkva következő területszerző lépései.

Putyin elkezdte megvalósítani a Zsirinovszkij-doktrínát. A kormánypárti ultranacionalista politikus még a kilencvenes évek elején fogalmazta meg programját, Végső roham Délre címmel. Futurisztikus víziójában Zsirinovszkij kijelentette, hogy „az orosz kijárat megszerzése az Indiai- és a Földközi-tengerre az orosz nemzet megmentésének kulcsa. (…) ez lesz a világ utolsó felosztása, és ezt a sokkterápia állapotában, váratlanul, gyorsan és hatékonyan kell végrehajtani. Ez nyomban megold minden problémát, mert megszerezzük vele a nyugalmat. Négysávos hídfőállást szerzünk: északról a Jeges-tengerre, keletről a Csendes-óceánra, az Atlanti-óceánra a Fekete-, a Földközi- és a Balti-tengeren keresztül, végül délen, mint egy hatalmas oszlop, bebetonozzuk magunkat az Indiai-óceán partjaira, és így nyugodt szomszédokat szerzünk. (…) A népek gazdasági keveredése, az orosz nyelv, az orosz rubel uralma, a legnagyobb harci erőt képviselő orosz hadsereg uralma történelmi folyamat eredménye, ami a térségben biztosítani fogja a stabilitást mind Oroszország, mind a világ számára. És ez nem valamiféle fantazmagória vagy kitaláció. Ez a realitás. (…) Az emberiség nem engedheti meg, hogy Oroszország déli részén mindig háború legyen. A Kaukázusban, Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten. A világ elfáradt már a levegőbe emelkedő repülőgépektől, a kilőtt rakétáktól, a robbanásoktól. Meg kell nyugtatni a világot a földnek ezen a pontján. Ott volt a hatalmas konfliktus Délkelet-Ázsiában, Vietnamban, Laoszban, Kambodzsában… Az amerikaiak is ott voltak, meg mi is. És én azt mondtam: egyszer vége lesz ennek a háborúnak. De a közel-keleti háborúnak soha nem lesz vége, és egyszer kirobbanthatja a harmadik világháborút. Ezért Oroszország »végső rohama Délre« még ezt a harmadik világháborút is kizárhatja. Nemcsak Oroszország belső problémáját oldja meg, és a térség népeit nyugtatja meg Kabultól Sztambulig. Ez az »egész földgolyót érintő«, globális feladat megoldása. Amerikának jobb lesz, mert véget érnek a háborúk ebben a régióban, nem lesz itt se vörös, se muzulmán, se türk, se iszlám fundamentalista veszély.”

A Wikistrat elnevezésű geostratégiai elemző műhely szerint Putyin nem áll meg a Krímnél, hanem a siker nyomán megpróbál további régiókat orosz fennhatóság alá vonni. Több mint 60 elemző bevonásával megkísérelték „kitalálni”, milyen célpontjai lehetnek a következő években Moszkvának. Öt lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel, amelyek 2015–2018 között valósulhatnak meg:

2015 – Oroszország átfogó kiberhadjárattal válaszol az Ukrajna miatt elrendelt nyugati szankciókra. A gazdasági bojkott ellen „patrióta hackerek” nyugati gazdasági és médiaintézményeket vesznek célba. Moszkva igyekszik elkerülni, hogy olyan lépést tegyen, amely kiváltaná a NATO ötödik cikkelyének (a kölcsönös védelem elvének) alkalmazását, ezért olyan ellencsapást részesít előnyben, amelytől ha kell, el tud határolódni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!