hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jóvátétel a rabszolgaságért
Több segítséget várnak a karibi országok Európától

2014. 04. 06.
Több mint 200 év után jóvátételt követelnek a karibi országok a rabszolgaság által okozott lelki, politikai és gazdasági károk miatt, amelyek a mai napig is kihatással vannak a térségre. A közösséget képviselő ügyvédek készek a Hágai Nemzetközi Bírósághoz fordulni, ha az érintett európai országok nem nyitottak a tárgyalásra.

Tíz pontból álló követeléslistát állított össze a CARICOM, azaz a Karibi Országok Közössége azokkal az igényekkel, amelyeket a lakóikat korábban rabszolgának elhurcoló gyarmatosító országokkal szemben támasztanak.

A közösség összesen tizenöt országot egyesít, tagjai között ott van többek között Haiti, Barbados, a Bahamák, Belize, a Dominikai Köztársaság, Jamaica és Suriname is. A követeléseket olyan korábbi rabszolgatartó államokkal szemben kívánják érvényesíteni, mint Franciaország, Spanyolország, Portugália, Hollandia és Nagy-Britannia.

A CARICOM-ot képviselő ügyvédek vezetője, Martyn Day (képünkön) a nemzetközi médiában elmondta: elsősorban nem az a céljuk, hogy meghatározzanak egy összeget, amellyel kártérítésként megelégednének, sokkal inkább a hosszú távú eredmények elérésére törekszenek. Meggyőződésük szerint a gyarmatosítási időszakban óriási méreteket öltött rabszolgakereskedelem tönkretette az érintett karibi országokat, ugyanis nekik előlről kellett kezdeniük az építkezést. Ennek következtében az egészségügy, illetve az oktatás a mai napig óriási lemaradásban van, és a fejlett országok által nyújtott segélyek csak töredék összegek, amelyek nem elegen­dőek a kialakult problémák valódi megoldására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!