hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fásult szavazás
Átlépte a Rubicont a Front National

2014. 04. 06.
Súlyos vereséget szenvedett a baloldal Franciaországban a helyhatósági választások első fordulójában. A kormány eddigi teljesítményét tekintve az eredmény borítékolható volt, meglepetést okozott viszont a szélsőjobboldali Front National, amely több városban végzett első helyen, és úgy tűnik, hosszú idő után meg tudták vetni a lábukat az önkormányzatokban is.

A vasárnapi helyhatósági választások legnagyobb meglepetése a szélsőjobboldali Front National (FN) jó szereplése, amely mintegy tíz városban végzett az élen, Hénin-Beaumont-ban
pedig már az első fordulóban megszerezte a voksok abszolút többségét. Annak ellenére, hogy vasárnap több mint harmincezer település polgármesterére és önkormányzati képviselőjére szavaztak, ez a tíz első hely meglepte a közvéleményt. Korábban az FN ugyanis nem tudta az önkormányzatokban megvetni a lábát, ez a mostani eredmény pedig a párt szempontjából mindenképpen Rubiconnak tekinthető.
A választási eredményt Marine Le Pen a következő szavakkal kommentálta: „Mostantól fogva a francia politika nem csak két oldalból áll”. Az FN abban reménykedik, hogy mintegy tizenöt polgármesteri széket tud majd megszerezni, megdöntve ezzel 1995-ös rekordjukat, amikor három városban nyertek, és ehhez jött még egy polgármesteri szék két évvel később, időközi választás révén. Annak ellenére, hogy az FN országos szinten mintegy öt százalékot ért el, a vasárnapi eredmény áttörés a párt történetében: a szélsőjobboldali, EU-ellenes párt ugyanis a 36 ezerből kevesebb mint ezer helyen állított polgármester-jelöltet, és összesen 585 olyan településen állított listát, amelynek a lakossága meghaladja az ezer főt. Csak az itt elért eredményt nézve az FN átlagban 14,8 százalékot ért el; azokat a településeket nézve, ahol bejutottak a második fordulóba, a támogatottságuk eléri a 18 százalékot.
Ez az eredmény arra is utal, hogy az FN országos szinten is „megkapaszkodott” – Marine Le Pen 2012-ben ugyanis hajszál híján 18 százalékot ért el az elnökválasztás első fordulójában (a második fordulóba nem került be). A párt mostani eredménye arra utal, hogy az FN országos átlagban is stabilan tud hozni egy 15–20 százalékos eredményt. Ezzel ért egyet Yves-Marie Cann, a CSA nevű közvéleménykutató intézet igazgatója is, aki a Le Figaro számára adott interjúban kifejtette: a Front Nationalra leadott szavazatok nem tekinthetők protestszavazatoknak, mivel az FN szavazói most már évek óta újra és újra hozzák ezeket a számokat.
A Le Nouvel Observateur nevű hetilap Marinizmus, a szélsőjobboldal új korszaka című vezércikkében kiemeli, hogy a Front National számára az önkormányzati siker a belépő az országos politikába, amelyből mindeddig kimaradt. A cikk szerint a párt népszerűsége a 9–40 ezer közötti lakosú városokban erősödött jelentősen. Marseille kivételével ugyanis a 100 ezer lakosnál többet számláló városokban nem tudták megvetni a lábukat. Sylvain Crépon szociológus, FN-szakértő szerint a párt sikere egyben hátrányt is jelenthet majd a későbbiekben, a pártnak ugyanis még nincs elég apparátusa és szakértelme ahhoz, hogy sok várost tudjon vezetni.
A szociológus elmondta, hogy Marine Le Pen egyik közeli munkatársa kijelentette neki: „Ha húsz várost nyerünk, végünk van”. Crépon szerint az FN folyamatos előretörése a Marine Le Pen által bevezetett konszolidációs kampánynak köszönhető: három év alatt sikeresen leváltotta apja csapatát, fiatal és egyben professzionális személyeket emelt be a pártvezetésbe.
Az FN sikeréhez szükség volt a rekordszámú távolmaradóra is: a múlt vasárnap minden eddiginél többen, a választójogú lakosság több mint 35 százaléka maradt távol az urnáktól. A nagymértékű fásultság elsősorban a François Hollande és Jean-Marc Ayrault iránti kritikaként értékelhető. Az elnök és miniszterelnöke mindeddig nem találtak fogást az ország problémáin, nem tudtak áttörést elérni a munkanélküliség területén, mint ahogyan nem következett be fordulat az ország gazdaságában sem. A szavazók keményen megbüntették a kormányon lévő szocialista pártot, amely közel 38 százalékot kapott az idei választáson, miközben a jobboldal vezető ereje, az UMP közel 45 százalékot kapott. François Hollande elnök rögtön azt követően, hogy Hágában Oroszországot kizárták a G8-csoportból, hazatért Párizsba, hogy mentse a menthetőt. A vasárnapi második fordulót követően, úgy tűnik, elkerülhetetlenné válik a kormányátalakítás, amelynek első számú vesztese maga a kormányfő lehet.

 

Levelét megírta

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!