hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ukrajna a polgárháború szélén
Vérontás

2014. 02. 20.
Lapzártánkkor a kijevi rendbontások halálos áldozatainak száma elérte a huszonötöt, a Függetlenség terén több épület lángokban állt, a barikádokon azonban átmenetileg befejeződtek a harcok. Viktor Janukovics elnök a hatalom erőszakos megdöntésére tett kísérletnek nevezte az eseményeket, a felelősséget teljes egészében az ellenzékre hárítva. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a korábban forradalomnak nevezett eseménysorozat a polgárháború irányába indult el, az erőszakos megmozdulások a régiós nagyvárosokban is egyre jobban terjednek.

Lángokban áll az ukrán főváros: az ellenzék főhadiszállásának számító Szakszervezetek Háza, melyet még decemberben foglaltak el a tüntetők, teljes terjedelmében ég, több történelmi műemlék épület, mint például a Konzervatórium, szintén lángokban áll. A város központja háború sújtotta területre emlékeztet, a tüntetők Molotov-koktélokkal támadják az ellenük kivezényelt harckocsikat, amelyek a Majdan egy részét már visszafoglalták a tüntetőktől, de a rend helyreállítására egyelőre semmiféle megoldás nem látszik. Az elnök kijelentése szerint az ellenzék átlépte a Rubicont, amikor a radikálisokat fegyverkezésre szólította fel. Mind a tüntetők, mind pedig a rendfenntartók oldaláról vannak halálos áldozatai az összecsapásoknak, sokuknak lőtt seb okozta a halálát, de az áldozatok között van az ukrán Vesztyi egyik helyszíni tudósítója is.

Az elnök erőszakos hatalomátvételre irányuló kísérletnek nevezte a történteket, és beszédében a teljes felelősséget az ellenzékre hárította: „Újra felszólítom az ellenzéket, amely hangsúlyozza, hogy a békés megoldás híve, hogy haladéktalanul határolódjon el azoktól a radikálisoktól, akik a vérontást és a rendfenntartó erőkkel szembeni konfliktust provokálják. Abban az esetben, ha nem hajlandóak elhagyni a teret, ismerjék be, hogy pártolják a radikálisokat, ekkor másfajta beszélgetést fogunk folytatni.” Ennek szellemében Vitalij Klicsko és Arszenyij Jacenyuk tárgyalásai az elnökkel semmire nem vezettek, kaptak viszont egy ultimátumot, hogy haladéktalanul tisztítsák meg a város főterét, a rendbontások résztvevői pedig adják fel magukat a hatóságoknál.

Az ukrán Egészségügyi Minisztérium közlése szerint a 25 halálos áldozat közül 9 rendőr, a 351 sérültből 74 egyenruhást pedig lőtt sebbel szállítottak kórházba. Eközben a régiókban is egyre több helyen foglalnak el középületeket a tüntetők, a helyi közigazgatás épületeit több vidéki nagyvárosban is birtokba vette az ellenzék. Nyugat-Ukrajnában Ternopil, Ivano-Frankivszk és Lvovban a városi adminisztráció épületén túl már a rendőrkapitányság is a tüntetők kezén volt az ügyészséggel együtt, a lengyel határon pedig blokád alá helyezték a határátkelőhelyet, és egyik irányba sem engedik át a gépjárműforgalmat. Emellett az ország keleti és déli részén szintén szerveződnek csoportok, de itt az elnök és a hatalom védelmére, továbbá a Krím-félszigeten is, ahol a helyi parlament felszólította az elnököt az alkotmányos rend helyreállítására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!