hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Küszöbön a szíriai beavatkozás
Betelt a pohár

2013. 08. 29.
Az egész térséget lángba boríthatja egy Szíria elleni katonai hadművelet – ezzel fenyegetőzik Damaszkusz, szövetségeseivel együtt, miután értesülések szerint a Nyugat hamarosan csapást mérhet az országra. Az erőteljes fellépést az váltotta ki, hogy Damaszkusz egyik külvárosában múlt héten vegyi támadás történt, amiben több száz civil vesztette életét. Szakértők szerint nagy a valószínűsége annak, hogy nemzetközi beavatkozás esetén tovább mélyül a káosz a térségben.

Több mint két éven át nézte tétlenül a nemzetközi közösség a Szíriában zajló eseményeket: azt, hogy a polgárháborúban már több mint százezren vesztették életüket, vagy hogy lassan már eléri a kétmilliót a menekültek száma.

A múlt héten azonban betelt a pohár. Augusztus 21-én Damaszkusz keleti külvárosában, Gútában beszámolók szerint több száz civil életét követelő vegyi támadásra került sor. Egyre több jel mutat arra, hogy a mérges gáz bevetése valóban megtörtént: az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi humanitárius szervezet például már a hétvégén azt közölte, hogy idegméreg hatására utaló tünetekkel 355 páciens vesztette életét azokban a kórházakban, ahol orvosaik tevékenykednek. Az ENSZ ellenőrei a helyszínen próbálják vizsgálni a támadás körülményeit, az viszont nem feladatuk, hogy kiderítsék, ki volt a tettes. A Nyugat a szíriai kormányerőket tartja bűnösnek, Bassár el-Aszad viszont a lázadókat vádolja az ideggáz bevetésével.

A vegyi támadást követően felmerült a beavatkozás lehetősége, és minden szem az Egyesült Államokra szegeződött, hiszen Barack Obama éppen egy évvel ezelőtt jelentette ki, hogy a vegyi fegyverek bevetése az a „vörös vonal”, amely nem maradhat válaszlépés nélkül. Az amerikai elnök először leszögezte: mindenképpen meg akarnak győződni arról, hogy tényleg ideggázt használtak a támadás során, később viszont John Kerry külügyminiszter már tényként beszélt a vegyi támadásról és arról, hogy azt a kormányerők hajtották végre. Több napos tanácskozás és nemzetközi egyeztetés után lapzártánkkor úgy tűnik, körvonalazódik egy esetleges katonai hadművelet Szíria ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!