hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Stadionok helyett kórházakat!
Ledőlt a foci-tabu

2013. 06. 27.
Hiába a nagy focikultusz, a brazilokat sem a jelenleg zajló Konföderációs Kupa, sem a jövő évi futball-világbajnokság, sem pedig a 2016-os riói olimpia előkészületei nem teszik elégedetté. Sőt, a tömegközlekedési díjak emelkedése az utolsó csepp volt a pohárban, ami heves utcai tiltakozásokat váltott ki. Brazíliában a demokrácia 1988-as helyreállása óta nem volt példa ilyen demonstrációkra, amelyek időnként erőszakba torkolltak.

Sokan nem gondolták, hogy egy olyan futballrajongó nemzetben, mint Brazília, ilyen történhet: brazilok a jövő évi foci-világbajnokság bojkottjára szólítják fel a külföldieket. Arra sem volt még példa, hogy olyan „nemzeti hősök”, mint Pelé vagy Ronaldo bírálatokat kaptak volna. Pelé ugyanis azt nyilatkozta, hogy az embereknek el kellene felejteniük a tüntetéseket, és a futballra kellene koncentrálniuk. A tévékommentátorként és sportmarketing-tanácsadóként tevékenykedő Ronaldo pedig azt mondta a demonstrációkra reagálva, hogy „a világbajnokságokat stadionokkal lehet megvalósítani, nem pedig kórházakkal”.

„Pelé és Ronaldo jól megszedik magukat a világbajnokságon a reklámszerződéseikből, de mi lesz a nemzet többi részével?” – teszi fel a kérdést az egyik tüntető, egy 24 éves egyetemi hallgató. Megnyilvánulása jól tükrözi azt az elégedetlenséget, amely az elmúlt hetekben az utcákon manifesztálódott. A tüntetésekhez a szikra a tömegközlekedési díjak emelése volt, de az elégedetlenségi lista hamar kibővült a pazar stadionépítésekkel, az infláció növekedésével, a bűnözéssel, a korrupcióval és az alacsony színvonalú állami szolgáltatásokkal.

A brazil helyzet különlegessége, hogy valójában a gazdasági növekedés generálta a tüntetéseket. A tömeget ugyanis a középosztály adja, amely a mintegy két évtizedes gyors gazdasági növekedésnek köszönhetően jelentősen megerősödött. A kilencvenes évek elején Brazília felhagyott az állam által irányított gazdasági programokkal és megnyílt a külföldi befektetések előtt. Ennek eredményeként az előző elnök, Luiz Inácio Lula da Silva ideje alatt becslések szerint mintegy 30 millió brazilnak sikerült kitörnie a szegénységből. Most a 190 millió lakosnak több mint a fele a középosztályhoz tartozik, akik közül sokan életükben először külföldre is eljutnak. Azzal azonban, hogy kitárult előttük a világ, eljött a felismerés is: Brazíliában még sok mindennek kell változnia.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!