hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kizárnák Európából a Szíriában harcoló iszlamistákat
Nincs visszaút

2013. 05. 30.
Két évre megakadályozná a Szíriában harcoló európaiak hazatérését Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter (kis képünkön). A német kormány állítása szerint jelenleg mintegy 700 európai iszlamista harcol az Asszad-rezsim ellen, akik kiképzett terroristákként térhetnek vissza a kontinensre. Jogilag azonban nem lenne könnyű megvalósítani a kitiltást, hiszen a Szíriában harcoló külföldiek egy része európai országokba szóló útlevéllel rendelkezik, sokuknak a családja és munkahelye is az öreg kontinensen van.

Nyugati titkosszolgálati információk alapján német tisztviselők azt állítják, hogy legfeljebb 40 német útlevéllel rendelkező állampolgár hagyta el az országot a múlt nyár óta azzal a céllal, hogy Szíriában harcoljon. A német biztonsági szolgálatok minden igyekezetük ellenére sem tudták ezt megakadályozni, mivel lehetetlen volt bizonyítani, hogy a német dzsihádisták valóban Szíriába utaznak. A gyanús személyek útlevelének lefoglalása sem tartotta volna vissza az önkéntes harcosokat, hiszen az utóbbi időben már személyi igazolvánnyal is lehetővé vált a szír határ átlépése. Ráadásul a harcosok Törökországba akár vízum nélkül is el tudnak jutni, ahonnan könnyedén átléphetik a szír határt. Német tisztviselők szerint, bár nem a német dzsihádistáké a központi szerep a szír konfliktusban, de a lázadók által felhasznált pénz egy része – amit fegyverek és más felszerelések beszerzésére fordítanak – Németországból származik.
A szíriai kormányerők ellen harcoló európaiak száma 400 és 700 fő között van, vagyis a 6000 külföldi-nek mintegy 10 százalékát teszik ki. A londoni King’s College kutatása szerint 14 országból vesznek részt külföldiek a szíriai konfliktusban, többek között az Egyesült Királyságból, Ausztriából, Spanyolországból, Svédországból és Németországból. A legnagyobb dzsihádista csoport az Egyesült Királyságból ment Szíriába, de a lakosság számához viszonyítva Belgiumból, Hollandiából és Írországból vesznek részt a harcokban a legtöbben, összesen 200-an.
A német titkosszolgálatok megállapításai azonosak a többi országéval: a muszlim szélsőségesek özönlenek Szíriába, sokkal gyorsabban, mint bármelyik másik országba. A forradalom 2011-es kitörése óta ugyanis Szíria virtuális kiképzőtábor lett az al-Kaida-szimpatizánsok számára. Itt lehetőségük van megtanulni a fegyverek és robbanószerek használatát, és veszélyes terroristákkal találkozhatnak. Az Európai Unió vezető terrorelhárítói szerint a veszélyt fokozza az is, hogy nemcsak bevándorlók, hanem európai születésű, később iszlám hitre tért személyek is részt vesznek a szír polgárháborúban. Ezért is okoz aggodalmat a német belügyminisztériumnak, hogy mi fog történni, ha a harcosok visszatérnek Németországba.
Mindeközben a szalafisták arra buzdítják az európai muzulmánokat, hogy ők is vegyék ki részüket a szíriai harcokból. A dzsihádisták sokáig nem csatlakoztak a szíriai harcokhoz: csak 2012 februárjában jelent meg az első üzenet az al-Kaidától, amelyben arra buzdították a muzulmánokat, hogy segítsék testvéreiket Szíriában, „amennyire tőlük telik”.
Az első német nyelvű felhívás 2013 márciusára datálható: Hajan M., aki évekig a németországi Kasselben élt, egy videóban arra buzdította a németeket, hogy csatlakozzanak a Szíriában zajló „szent háborúhoz”. A német hírszerzés vezetője, Gerhard Schindler már 2012-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az al-Kaida iraki szárnyához kapcsolódó al-Nuszra Front egy terrorszervezet, ami vonzza az önkéntes harcosokat Szíriába. Az amerikai külügyminisztérium szerint a terrorcsoport állandó kapcsolatban áll pakisztáni al-Kaida vezetőkkel is. A német hatóságok pedig attól tartanak, hogy a Szíriában háborús tapasztalatokat szerzett dzsihádisták konkrét terrorakciók terveivel térnek majd haza Európába – ezt igyekezne orvosolni a német belügyminiszter törvénytervezete.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!